Η μέρα ξεκινάει σήμερα με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία δημοσιεύει αποτελέσματα, αλλά θα ενημερώσει και τους αναλυτές για το επιχειρηματικό της πλάνο. Έχουν μεγάλη σημασία τα νούμερα, γιατί θα δώσουν μία εικόνα και για τον κλάδο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για καθαρά έσοδα από τόκους 814,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,9% έναντι του 2023 και καθαρά κέρδη 494 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 1,4%. Η απόδοση στους μετόχους αναμένεται στα 0,51 ευρώ και αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 10%. Οι αναλυτές περιμένουν πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι λίγο χαμηλότερα το 2025, αλλά και πάλι θα είναι ισχυρά. Η μετοχή χθες κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό και διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο για το 2024 δείκτη P/TBV 0,89 φορές. Αυτός ο δείκτης θα πρέπει να θεωρείται πλέον αρκετά χαμηλός, όπως χαμηλός είναι και των περισσότερων συστημικών, ειδικά μετά την πρόσφατη άνοδο των τραπεζών στην Ιταλία, οι οποίες πλέον παίζουν με σημαντικά υψηλότερο δείκτη.
Είχε ενδιαφέρον η έκθεση της Goldman Sachs, η οποία ανέλυε το σενάριο για το ποιες χώρες θα ωφεληθούν αν μπει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία και υποχωρήσουν οι τιμές του φυσικού αερίου. Μεταξύ των ωφελημένων λέει θα είναι και η Ελλάδα και συγκεκριμένα οι κλάδοι των τραπεζών, της κοινής ωφέλειας και των τηλεπικοινωνιών. Λέει πως έχουν αρνητικό beta με το αέριο (ανάποδη κίνηση δηλαδή, πέφτει το αέριο, ανεβαίνουν αυτές) και επηρεάστηκαν σημαντικά από την έναρξη των εχθροπραξιών. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης το θέμα της πιο ήπιας αποκλιμάκωσης των επιτοκίων που τις βοηθάει, θα έχουν και άλλο ένα λόγο. Ήδη βλέπουμε πως υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και ειδικά από το εξωτερικό για τις ελληνικές μετοχές και οι τραπεζικές έχουν καταγράψει αξιοπρόσεκτη άνοδο.
Από τις μετοχές του κλάδου κοινής ωφέλειας βλέπουμε πως η ΔΕΗ, καταγράφει εξαιρετική πορεία και είναι σε υψηλά σχεδόν 15 ετών. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδιαφέρον ειδικά των ξένων επενδυτών είναι υψηλό και αποτυπώνεται καθημερινά στο ταμπλό. Άποψη της στήλης δεν είναι μόνο ότι το τέλος του πολέμου θα μπορέσει να τη βοηθήσει, αλλά και πως υπάρχει ένα πολύ δυνατό επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο έχει αναλυθεί από τον CEO του ομίλου, Γιώργο Στάσση και έχει πείσει. Το πλάνο αυτό δημιουργεί υψηλά EBITDA, έχει μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ, οι οποίες όμως δεν χαλάνε τη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA και υπάρχει επίσης και η προοπτική του υψηλού μερίσματος. Υπενθυμίζουμε πως για φέτος αναμένεται 0,40 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή και σταδιακά το 2027 θα φτάσει στο 1 ευρώ.
«Γκάζι» έχει πατηθεί στην υλοποίηση των επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα της αποθήκευσης CO2.
Τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό οι επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται σημαντικά, με σημαντικά έργα όπως η πρωτοβουλία του ομίλου Energean στον Πρίνο και η συνεργασία του ΔΕΣΦΑ με την αιγυπτιακή εταιρεία EGAS.
Η αποθήκευση του CO2 γίνεται σε εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και παίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση των εκπομπών από βιομηχανικούς τομείς, οι οποίοι δεν μπορούν να «πρασινίσουν» εύκολα τις διαδικασίες τους. Για παράδειγμα, το έργο στον Πρίνο περιλαμβάνει την αποθήκευση 1 εκατομμυρίου τόνων CO2 ετησίως στην πρώτη φάση, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 εκατομμύρια τόνους. Στην Αίγυπτο, το δυναμικό αποθήκευσης είναι πολύ μεγαλύτερο, φτάνοντας τα 580 εκατομμύρια τόνους.
Η υγροποίηση του CO2 για μεταφορά και αποθήκευση είναι σημαντική για την αποδοτική διαχείριση του αερίου, με τις εγκαταστάσεις Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) να αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των σχεδίων. Ειδικότερα, το έργο στον Πρίνο θα απαιτήσει τη μεταφορά του CO2 σε συμπιεσμένη μορφή στην αρχική φάση, και σε υγροποιημένη μορφή σε δεύτερη φάση, με τη βοήθεια των LNG εγκαταστάσεων για μεταφόρτωση σε πλοία.
Η συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου στον τομέα της αποθήκευσης CO2 υπήρξε αντικείμενο συζητήσεων και συμφωνιών, με την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας κατά την επίσκεψη του υπουργού Θ. Σκυλακάκη στο Κάιρο τον περασμένο Οκτώβριο. Η συμφωνία αυτή αφορά την εξαγωγή και αποθήκευση CO2 ελληνικής προέλευσης στην Αίγυπτο, ενώ παράλληλα συζητείται η ανάγκη αλλαγών στον κανονισμό της Κομισιόν για να επιτραπεί αυτή η διαδικασία. Επίσης, η συνεργασία μεταξύ ΔΕΣΦΑ και EGAS εστιάζει στην εκτίμηση της αγοράς δέσμευσης-αποθήκευσης CO2 στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την ΕΕ, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την εκτίμηση του κόστους αποθήκευσης στην Αίγυπτο.
Σε τέσσερις παραμέτρους πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές την προσοχή τους, σύμφωνα με την Axia Χρηματιστηριακή, σε ό,τι αφορά την πορεία της μετοχή της Alpha Bank. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αναζητήσουν λεπτομέρειες σχετικά με:
- τις νέες παραδοχές του επιχειρηματικού σχεδίου που θα εισαχθούν και πώς αυτό θα επηρεάσει τις προοπτικές και τις τάσεις κερδοφορίας του ομίλου,
- τις τάσεις δανεισμού σχετικά με την πιστωτική επέκταση του ομίλου,
- τις αλλαγές στα beta καταθέσεων, καθώς και το μείγμα και την εξέλιξη των καταθέσεων,
- τυχόν σχόλια γύρω από τη μελλοντική κατανομή κεφαλαίου και ένα πιθανό στοιχείο επαναγοράς, καθώς και τυχόν ενέργειες ανόργανης ανάπτυξης.
Μάλιστα, η Axia, διατηρεί ως τιμή - στόχο για την τράπεζα τα 2,5 ευρώ και ως σύσταση buy, αναφέροντας, ταυτόχρονα, ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σε μια ελκυστική τιμή. Μάλιστα, αναμένει ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει και θετικά τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα στις 28 Φεβρουαρίου.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Axia, η κοινή γνώμη αναμένει ότι το NII θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό, υποστηριζόμενο από τον όγκο των δανείων, παρά την πτώση των επιτοκίων. Αναμένουν επίσης αυξημένα έσοδα από τόκους που προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο τίτλων. Ακόμη, εκτιμούν ότι τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες θα παραμείνουν σταθερά.
Καθοριστικό θα είναι το διάστημα των δύο, περίπου, μηνών ως τις 9 Απριλίου για τη Folli Follie, το οποίο περιλαμβάνει τρείς κρίσιμες ημερομηνίες.
Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου η γενική συνέλευση των μετόχων θα κληθεί να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις από το 2019 ως τη χρήση 2023, δηλαδή για το διάστημα που «έτρεχε» το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας αλλά και να ενημερωθεί για την πορεία εξυγίανσης της εταιρείας. Η γενική συνέλευση εκτός των τυπικών θεμάτων θα αποτελέσει, ουσιαστικά, και μια καταγραφή δυνάμεων μετά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε αυτήν την τελευταία επταετία.
Μπορεί να πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, όμως ουδείς γνωρίζει αν ο βασικός μέτοχος - η οικογένεια Κουτσολιούτσου- που κατέχει το 38% των μετοχών επιφυλάσσει κάποια έκπληξη, όπως , για παράδειγμα η αμφισβήτηση της προσωρινής διοίκησης ή ακόμα και του πλάνου εξυγίανσης. Άλλωστε, η οικογένεια Κουτσολιούτσου είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα την αλλαγή διοίκησης, η οποία συζητήθηκε και απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών, διατηρώντας ωστόσο δικάσιμο για την κύρια συζήτηση του αιτήματος στις 10 Μαρτίου 2025, που αποτελεί μια, επίσης, κρίσιμη ημερομηνία.
Στις 9 Απριλίου 2025, όμως, αναμένεται η καθοριστική απόφαση, η οποία και θα κρίνει την τύχη της εταιρείας. Και αυτό γιατί, ανάλογα με την δικαστική απόφαση μπορεί να αποδεσμευθούν ακίνητα και μετρητά και να περάσουν στους ομολογιούχους πιστωτές της Folli Follie που έχουν εγγυηθεί τη συμφωνία εξυγίανσης, ή να μην αποδεσμευθούν, οπότε οι πιστωτές αποφασίζουν εάν θα υπαναχωρήσουν ή όχι από τη συμφωνία εξυγίανσης, με τα ακίνητα να εκποιούνται σε πλειστηριασμό από το δημόσιο, το οποίο και θα εισπράξει το τίμημα.
H Goldman Sachs ανεβάζει τον στόχο για τον πανευρωπαϊκό μετοχικό δείκτη STOXX 600 στο επόμενο 12μηνο στις 580 μονάδες από 540 πριν. Ο λόγος είναι οι θετικές επιπτώσεις για τις μετοχές της περιοχής που μπορεί να φέρει μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. «Για τις ευρωπαϊκές μετοχές βλέπουμε πιθανά οφέλη - χαμηλότερο πριμ ρίσκου, χαμηλότερο πληθωρισμό, βελτιωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη, πιο δυνατή οικονομική ανάπτυξη», σημειώνουν οι strategists της επενδυτικής τράπεζας.
Το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία θα είναι ξεκάθαρα καταλύτης για χαμηλότερο ρίσκο. Οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζουν discount σε σχέση με τις αμερικανικές καθώς ο δείκτης STOXX 600 έχει Ρ/Ε 17,5 ενώ ο πολλαπλασιαστής κερδών του S&P 500 στις ΗΠΑ βρίσκεται στις 27,3 φορές τα αναμενὀμενα κέρδη. Οι ευρωπαϊκές μετοχές χτυπήθηκαν με σημαντικές εκροές επενδυτικών κεφαλαίων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχετίζεται με την «πράσινη ενέργεια». Η αντιπάθειά του προς την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, όπως και η αντίθεσή του στην επιδότησή τους από ομοσπονδιακούς φορείς στις ΗΠΑ.
Κατά την πρώτη του προεδρική θητεία, από το 2017 μέχρι το 2021, ο Τραμπ περισσότερο γαύγισε παρά δάγκωσε τις ΑΠΕ, αφού τελικά δεν ασχολήθηκε καθόλου με αυτές παρά τις απειλές που είχε εκτοξεύσει κατά καιρούς. Τώρα όμως δεν είναι και πολύ φρόνιμο να υποθέσουμε πως θα γίνει κάτι παρόμοιο. Όπως επισήμανε σε άρθρο το Bloomberg, κάποιες κινήσεις που έχουν αρχίσει να γίνονται, όπως το πάγωμα διαδικασιών αδειοδότησης έργων από κάποιους κρατικούς φορείς, έχουν προβληματίσει παρατηρητές της αγοράς ενέργειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Timothy Fox, διευθύνων εταίρος της ερευνητικής εταιρείας ClearView Energy Partners, «αυτό που βλέπουμε τώρα είναι το δυνητικό ρίσκο πως η κυβέρνηση Τραμπ όχι μόνο θα ευνοήσει τις συμβατικές πηγές ενέργειας αλλά θα προσπαθήσει ταυτόχρονα να υπονομεύσει τις Ανανεώσιμες Πηγές».
Αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι σχεδόν βέβαιο πως οι επιχειρήσεις του τομέα θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως φυσικά και οι μετοχές όσων είναι εισηγμένες σε κάποιο χρηματιστήριο. Μιλώντας για χρηματιστήριο, πρέπει να παρατηρήσουμε πως οι αγορές έχουν προετοιμαστεί κατά κάποιον τρόπο για αυτό το ενδεχόμενο, καθώς οι μετοχές των περισσότερων επιχειρήσεων που έχουν σχέση με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες, κατά σύμπτωση από την στιγμή που άρχισε να γίνεται φανερό πως ο Τραμπ ήταν πολύ πιθανό να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και χωρίς να αμφισβητούν την ύπαρξη μεγάλων κινδύνων, το Barron’s και ο Avi Saltzman πήραν το ρίσκο να ασχοληθούν λίγο με τον κλάδο και να εντοπίσουν μερικές μετοχές που ορισμένοι χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν πως μπορούν να δώσουν καλές αποδόσεις στους τολμηρούς επενδυτές.
Μία από αυτές είναι η αμερικανική Enphase Energy (ENPH NASDAQ), η μετοχή της οποίας βρίσκεται λίγο πάνω από τα 60 δολάρια, κοντά στα χαμηλά των τελευταίων 52 εβδομάδων και περισσότερο από 50% κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου Ιουνίου. Η πτώση της δεν οφείλεται μόνο στον φόβο για την πολιτική Τραμπ αλλά και σε δικά της αρνητικά νέα. Η εταιρεία κατασκευάζει την τεχνολογία με την οποία ελέγχονται τα ηλιακά πάνελ στις οροφές των σπιτιών και στην πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, τα οποία ήταν καλύτερα των αναμενομένων, ο διευθύνων σύμβουλος εκτίμησε πως ο Τραμπ και το Κονγκρέσο δεν θα αποσύρουν όλα τα μέτρα στήριξης του κλάδου.
Ο Badri Kothandaraman επισήμανε και την συμπάθεια του Ίλον Μασκ προς την ηλιακή ενέργεια και υπενθύμισε πως ένα μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο μέρος της παραγωγής της εταιρείας γίνεται στις ΗΠΑ. Μία δεύτερη παρόμοια περίπτωση, πάλι σχετική με την ηλιακή ενέργεια, είναι η επίσης αμερικανική First Solar (FSLR NASDAQ), η μεγαλύτερη παραγωγός ηλιακών πάνελ στις ΗΠΑ. Ο μεγάλος κίνδυνος για την εταιρεία είναι η πλήρης ακύρωση του νόμου IRA (Inflation Reduction Act). Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως επισημαίνει και το Barron’s, η μετοχή σίγουρα θα υποφέρει. Για τους περισσότερους αναλυτές όμως αυτό δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν.
Καθώς η μετοχή έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της από το καλοκαίρι, βρίσκεται κοντά στα 165 δολάρια και διαπραγματεύεται κοντά στις 8 φορές πάνω από τα αναμενόμενα για το 2025 κέρδη της, ο αναλυτής Julien Dumoulin Smith της Jefferies πιστεύει πως η μετοχή μπορεί να αποδώσει μέχρι και 50% από τα τωρινά επίπεδα. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση πως ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα αποφασίσει να συντρίψει τον κλάδο, κάτι που λογικά θα ήθελε να αποφύγει προκειμένου περί αμερικανικών εταιρειών με παραγωγικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.