Τυχαίνει να ξέρω την περιοχή που έπεσε ο βράχος πάνω στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και σκότωσε την άτυχη τουρίστρια. Για την Αγιά Φωτιά της Ιεράπετρας λέω, μια πολύ όμορφη περιοχή που συγκεντρώνει πολύ κόσμο κάθε χρόνο. Κατά μία έννοια ήταν ευτύχημα που σκοτώθηκε μόνο ένας άνθρωπος, το πράγμα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο. Άκουσα και τον κ. Λέκκα που είπε ότι ήταν αυτονόητο ότι το οίκημα δεν έπρεπε να έχει χτιστεί εκεί, με τους βράχους του βουνού να κρέμονται από πάνω του.
Σας ενημερώνω λοιπό, ακριβώς επειδή ξέρω την περιοχή κι έχω γυρίσει επαρκώς ολόκληρη την χώρα, ότι έχω δει σε πολλά άλλα σημεία της επικράτειας μας, σπίτια, ξενοδοχεία, βίλλες ή ολόκληρα συγκροτήματα που βρίσκονται χτισμένα σε εμφανώς πιο επικίνδυνα σημεία απ’ ότι το συγκεκριμένο κατάλυμα που καταπλακώθηκε. Πόσες φορές όλοι μας, αφού θαυμάσαμε την ωραία θέα που είχε η μπροστινή βεράντα ενός καταλύματος που είχαμε νοικιάσει, βγήκαμε στην πίσω αυλή του, υψώσαμε το βλέμμα προς το βουνό από πάνω και είπαμε «ω ρε, έτσι και κατρακυλήσουν αυτά τα βράχια, τελειώσαμε»;
Εγώ τεχνικός επιστήμονας δεν είμαι, άρα πολλά πράγματα επί του συγκεκριμένου ζητήματος δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω από εμπειρία, είναι ότι όλη η Ελλάδα είναι χτισμένη έτσι. Ξεκινήσαμε να χτίζουμε απ’ τις παραλίες, καλύψαμε τις μικρές παραθαλάσσιες πεδιάδες κι ύστερα αρχίσαμε να σκαρφαλώνουμε στους λόφους και στα βουνά σαν αγριοκάτσικα. Σταματάμε να χτίζουμε μόνο όταν είναι τεχνικά αδύνατο. Αλλά ακόμα και τότε, εκβραχίζουμε με δυναμίτες και κομπρεσέρ.
Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο και Ολλανδία, δηλαδή εκτεταμένες ίσιες εκτάσεις. Επικλινή εδάφη έχει η χώρα μας, παντού βουνά και βουναλάκια, αυτά άλλωστε εξασφαλίζουν τις υπέροχες θέες που πουλάμε στους τουρίστες. Εξ’ όσων γνωρίζω δε, ο μηχανικός που αναλαμβάνει να χτίσει είναι υπεύθυνος για την οικοδομή αυτή καθ’ αυτή και δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να κοιτάξει από πάνω και να πει στον ιδιοκτήτη «αυτό εδώ είναι επικίνδυνο». Αλλά κι αν το πει, θα εκπαραθυρωθεί και στη θέση του θα έρθει άλλος πρόθυμος.
Δεν ξέρω ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος για να κάνει τέτοιες εκτεταμένες μελέτες περιοχών και να εκδίδει γενικές απαγορεύσεις ή συστάσεις. Κάποιο υπουργείο; Οι περιφέρειες; Οι δήμοι; Κάποιο επιμελητήριο; Το σίγουρο πάντως είναι ότι αφού γίνει το ατύχημα όλοι φωνάζουν «που ήταν το κράτος», αλλά αν επέμβει νωρίτερα και προληπτικά το κράτος θα γίνει της κακομοίρας. Διότι τα οικόπεδα ψηλά έχουν υψηλή αξία, αυτό που το πάτε;
Ένα μόνο πράγμα σας βάζω να σκεφτείτε. Ας πούμε ότι κάποιος μηχανικός ή πολεοδόμος ή γεωλόγος, βγει και πει ότι έτσι που είναι χτισμένη η καλντέρα στην Σαντορίνη, αν γίνει κανένας σεισμός θα κλάψουν μανούλες. Θα υπάρξει εκατόμβη θυμάτων. Τι λέτε, θα τον πάρουν με τις πέτρες ή όχι; Κι εμένα θα πάρουν τώρα που το γράφω. Οπότε, ας αφεθούμε στην τύχη. Εν μέσω μιας τρομερής κλιματικής κρίσης…