Αντεπίθεση Κίνας: Δασμοί 84% στα αμερικανικά προϊόντα
Shutterstock
Shutterstock

Αντεπίθεση Κίνας: Δασμοί 84% στα αμερικανικά προϊόντα

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους ανταποδοτικούς δασμούς της στα αμερικανικά προϊόντα στο 84% από 34%, εν μέσω ενός εντεινόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο της Επιτροπής Δασμών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα θα αυξηθούν στο 84% από 34% από τις 10 Απριλίου.

Όλα αυτά μετά την τελευταία αύξηση των αμερικανικών δασμών - η οποία φέρνει τις εισφορές στα κινεζικά αγαθά σε ποσοστό άνω του 100% - που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές της 9ης Απριλίου.

Εκτός από τους δασμούς tit-for-tat, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αντέδρασε επίσης στους δασμούς του Τραμπ, επιβάλλοντας εξαγωγικούς ελέγχους σε 12 αμερικανικές εταιρείες και προσθέτοντας άλλες έξι αμερικανικές εταιρείες στον «κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων». Στις εταιρείες που περιλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο απαγορεύεται να συναλλάσσονται ή να επενδύουν στην Κίνα.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα υπέβαλε επίσης καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους τελευταίους δασμούς των ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ εξήγαγαν αγαθά αξίας 143,5 δισ.δολαρίων στην Κίνα το 2024, ενώ εισήγαγαν αγαθά αξίας 438,9 δισ. δολαρίων.

Μετά την αρχική αντίδραση της Κίνας στην εφαρμογή των δασμών στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια πρόσθετη αύξηση κατά 50%, με αποτέλεσμα το συνολικό επίπεδο για τους φόρους εισαγωγής στα κινεζικά προϊόντα να ανέλθει στο 104%.

«Νομίζω ότι είναι ατυχές το γεγονός ότι οι Κινέζοι στην πραγματικότητα δεν θέλουν να έρθουν να διαπραγματευτούν, επειδή είναι οι χειρότεροι παραβάτες στο διεθνές εμπορικό σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ στο Fox Business την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της Κίνας. «Έχουν την πιο ανισόρροπη οικονομία στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου και μπορώ να σας πω ότι αυτή η κλιμάκωση είναι χαμένη γι' αυτούς».

 «Αυτοκτονικό» για άλλες χώρες να πλησιάσουν την Κίνα 

Οι δασμοί που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση και ισχύουν από σήμερα δεν θα αυξηθούν περαιτέρω αν άλλες χώρες επιλέξουν να μην ανταποδώσουν, δήλωσε παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, καλώντας εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να έρθουν και να διαπραγματευτούν και προειδοποιώντας παράλληλα άλλες χώρες να μην πλησιάσουν την Κίνα για να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες.

«Νομίζω ότι αυτό που πολλοί δεν βλέπουν είναι ότι αυτοί οι δασμοί είναι ένα ανώτατο όριο. Αν δεν ανταποδώσετε, αυτό είναι ένα ανώτατο όριο», τόνισε ο Μπέσεντ σε ομιλία του στην Αμερικανική Ένωση Τραπεζιτών (ABA) στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπέσεντ, ο οποίος δήλωσε ότι θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ, τόνισε ότι θα ήταν «αυτοκτονικό» για άλλες χώρες να πλησιάσουν την Κίνα για να κάνουν εμπόριο σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών.

«Αυτό θα ήταν αυτοκτονικό», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφερόμενος σε ευρωπαϊκές χώρες που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να πλησιάσουν το Πεκίνο.

«Εκείνοι (σ.σ. η Κίνα) απλώς παράγουν και παράγουν και πλημμυρίζουν» τις παγκόσμιες αγορές, μειώνοντας τις τιμές, σημείωσε ο Μπέσεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός είπε πως πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορέσει να συνάψει δασμολογικές συμφωνίες με τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς αυτός προετοιμάζεται να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με περισσότερες από 70 χώρες τις επόμενες εβδομάδες.

Σκληρή απάντηση Πεκίνου για δασμούς Τραμπ: Αλαζονεία και bullying

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε την Τετάρτη (09/04) λόγο για «το αναφαίρετο και νόμιμο δικαίωμα του κινεζικού λαού στην ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αυστηρά και ισχυρά μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα νόμιμα συμφέροντά μας», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κάνουν κατάχρηση δασμών για να πιέσουν την Κίνα, η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη σε αυτό και ποτέ δεν θα αποδεχθεί αυτού του είδους το μπούλινγκ», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Λιν Τζιαν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια στάση ισότητας, σεβασμού και με αμοιβαίο όφελος», δήλωσε ο Λιν. Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε επίσης την Τετάρτη (09/04) ότι έχει ισχυρή βούληση να ανταπαντήσει στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

«Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικό τρόπο αντίμετρα και θα πολεμήσει μέχρι τέλους εάν οι ΗΠΑ επιμένουν να συνεχίσουν την κλιμάκωσή (τους) των περιοριστικών οικονομικών και εμπορικών μέτρων», δήλωσε το υπουργείο σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωση. «Η Κίνα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ να πληγούν ή να αφαιρεθούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του κινεζικού λαού».

Άμεση απάντηση από το Πεκίνο

Καθώς ο Τραμπ συνεχίζει να επιβάλλει δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, το Πεκίνο επιβάλλει τις ίδιες ακριβώς αυξήσεις, σε μια αυξανόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς 34% στις κινεζικές εισαγωγές, επικαλούμενος το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα. Το Πεκίνο απάντησε δύο ημέρες αργότερα με δικούς του δασμούς 34% σε προϊόντα των ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ είπε ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 50% σε κινεζικά προϊόντα εκτός εάν το Πεκίνο αποσύρει τους δασμούς 34%. Αντίθετα, η Κίνα ανακοίνωσε τον ίδιο επιπλέον δασμό 50% στα αμερικανικά προϊόντα.

Και οι δύο νέοι δασμοί των ΗΠΑ τέθηκαν σε ισχύ σήμερα, ανεβάζοντας σε 104% το συνδυασμένο ποσοστό επί των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων. Οι κινεζικοί δασμοί τίθενται σε ισχύ από αύριο για μια συνδυασμένη εισφορά 84% στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα.

Ενίσχυση σχέσεων με τις γειτονικές χώρες ζητά ο Σι Τζινπίνγκ

Μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τους αξιωματούχους του να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

 Ο Σι «τόνισε την ανάγκη να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση μιας κοινότητας κοινού μέλλοντος με τις γειτονικές χώρες, επιδιώκοντας να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη διπλωματία της γειτονιάς», ανέφερε σήμερα η εφημερίδα People's Daily, περιγράφοντας την ομιλία του Σι σε έκτακτη διάσκεψη που χρησιμοποίησε.

Σε μια εποχή που «οι περιφερειακές δυναμικές περιπλέκονται όλο και περισσότερο λόγω των παγκόσμιων αλλαγών», τέθηκε σαν στόχος η ενίσχυση των συνεργασιών, σε επίπεδο εφοδιασμού, με τους γείτονες της Κίνας, η βελτίωση της συνδεσιμότητας και «η εδραίωση της στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Κλυδωνίζονται οι αγορές: Απώλειες σε Ευρώπη και ΧΑ - Κατρακυλούν πετρέλαιο και αέριο

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, επηρεασμένες από τους νέους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ και είναι σε ισχύ από νωρίς το πρωί.

Την ίδια στιγμή οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα ενώ υπό το καθεστώς αβεβαιότητας ο χρυσός κερδίζει συνεχώς έδαφος και η τιμή τόσο του πετρελαίου, όσο και του φυσικού αερίου υποχωρούν. 

Αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 3,79% με όλους τους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σταθερά σε αρνητικό έδαφος. Οι περιφερειακοί δείκτες τραπεζών, εξόρυξης  πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγούνται των απωλειών, σημειώνοντας «βουτιά» 3%, 3,9% και 3,6% αντίστοιχα.

Μεταξύ των κυριότερων ευρωπαϊκών δεικτών, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 3,6%, ενώ ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 3,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 3,2%. Πτώση 3,3% έχει και στο Μιλάνο ο FTSE MIB.

Υπενθυμίζεται πως οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν κλείσει με θετικό πρόσημο την Τρίτη, διακόπτοντας ένα τετραήμερο αρνητικό σερί. Η ανοδική κίνηση ήρθε αφού οι μετοχές Ασίας-Ειρηνικού είχαν δώσει το έναυσμα για την ανάκαμψη των παγκόσμιων μετοχών, στην οποία αρχικά προσχώρησαν και οι αμερικανικές μετοχές πριν υποχωρήσουν.

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις από τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ βάρυναν τις αγορές, καθώς οι ανησυχίες για την ανακοίνωση περισσότερων δασμών αυξήθηκαν και η αβεβαιότητα παρέμεινε.

Ο Τραμπ είπε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σύντομα «έναν πολύ σημαντικό δασμό στα φαρμακευτικά προϊόντα» και τριπλασίασε τους δασμούς που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως για τα πακέτα χαμηλής αξίας που εξάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα μέσω του διεθνούς ταχυδρομικού συστήματος.

Επιπλέον, πλήθος δασμών τέθηκε σε ισχύ λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις ΗΠΑ, με την επιβολή τους σε εισαγωγές από δεκάδες χώρες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν δασμό 104% στις κινεζικές εισαγωγές.

Ορισμένες χώρες αναμένεται να αντεπιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, ο οποίος την Τρίτη επιβεβαίωσε εκ νέου τα σχέδιά του να επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς 25% στα αμερικανικής κατασκευής οχήματα.