Σε επικίνδυνη αβεβαιότητα μπαίνει και πάλι η Λιβύη καθώς μόλις τρεις ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές είναι άγνωστο πια, το ποιος και με ποιους όρους θα λάβει την απόφαση για αναβολή και για τη διάρκεια της αναβολής τους, ούτε κανείς αναλαμβάνει την ευθύνη να ανακοινώσει την αναβολή των εκλογών (υπό τον φόβο κυρώσεων από τις ΗΠΑ).
Ενώ η απεσταλμένη του ΟΗΕ Στέφανι Γουίλιαμς ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινώσει νέο πλαίσιο ,συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα έντονο παρασκήνιο και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, σε ένα περιβάλλον ασταθές και επικίνδυνο. Ένοπλες ομάδες έχουν κάνει επίδειξη δύναμης τις τελευταίες ημέρες στην Τρίπολη, ενώ χθες η κατάληψη και διακοπή λειτουργίας πετρελαιοπηγών έχει προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο στις εξαγωγές αλλά και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος προκαλώντας μεγάλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Αίγυπτος επιμένουν ότι δεν μπορεί η όποια αναβολή των εκλογών να είναι μεγαλύτερη από μερικές εβδομάδες, ενώ Τουρκία και Ρωσία δεν θα είχαν αντίρρηση η αναβολή αυτή να είναι και μερικών μηνών.
Το ερώτημα και πάλι είναι βεβαίως εάν η αναβολή των μερικών εβδομάδων θα λύσει το πρόβλημα με τις δυνάμεις εκείνες, με επικεφαλής τους Αδελφούς Μουσουλμάνους αμφισβητούν το νομικό -συνταγματικό πλαίσιο των εκλογών όπως ορίσθηκε με τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή που εδρεύει στο Τομπρούκ. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται και το αίτημα για πολύμηνη αναβολή των εκλογών ώστε να προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές και κατόπιν το νέο κοινοβούλιο να θεσπίσει νέο εκλογικό νόμο, κάτι όμως που δεν δέχεται η Ανατολική Λιβύη.
Οι κρίσιμες εξελίξεις πλέον φαίνεται να μετατίθενται για τις 27 Δεκεμβρίου όπου η Βουλή αναμένεται να συνεδριάσει και να ορίσει νέο πρωθυπουργό, καθώς υπήρχε η πρόβλεψη για λήξη της θητείας του Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στις 24 Δεκεμβρίου ...
Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν, προβάλουν ως πιθανό νέο πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό εσωτερικών (της κυβέρνησης Σαρατζ), Φατχι Μπασάγα ο οποίος είναι και αυτός υποψήφιος για την προεδρία (και η ισχυρότερη υποψηφιότητα από τη Δυτική Λιβύη)αλλά στο παρασκήνιο φαίνεται να έχει βρει κανάλι συνεννόησης με τον πρόεδρο της Βουλής Ακιλα Σαλεχ (ο οποίος μαζί με τον στρατηγό Χαφταρ είναι οι δυνατές υποψηφιότητες από την Ανατολική Λιβύη).
Η «συνεννόηση» Μπασαγα- Σάλεχ και προφανώς η απομάκρυνση του Ντμπεϊμπά από την πρωθυπουργία θα επιφέρει πλήγμα στις φιλοδοξίες του να οδηγήσει ο ίδιος αν και υποψήφιος τη χώρα σε εκλογές, κάτι που θα τον ωφελούσε εκλογικά. Καθώς πάντως θα προέκυπτε πρόβλημα κωλύματος και για τον ίδιο τον Μπασάγα εφόσον είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, δεν αποκλείεται να υπάρξει άλλη υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού. Ο Φ.Μπασάγα θεωρείτο ο άνθρωπος της Άγκυρας στη Λιβύη, αλλά εσχάτως τη «θέση» αυτή έχει πάρει ο Ντμπεϊμπά και φυσικά συνεπής υποστηρικτής της τουρκικής επιρροής και παρουσίας στη χώρα είναι ο εκ των αρχηγών των Αδελφών Μουσουλμάνων, πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου τους κράτους Αλ Μίσρι ο οποίος στηρίζει τον νυν προσωρινό πρωθυπουργό, για τη θέση του προέδρου της χώρας.
Μέσα σε αυτό περιπλεγμένο σκηνικό έχει ενδιαφέρον ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει «λησμονήσει» το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και επιχειρεί με διάφορες κινήσεις να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά από τις εκλογές στη Λιβύη και την ανάληψη της εξουσίας από μια πιθανόν, όχι φιλική προς την Τουρκία κυβέρνηση.
Αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου το οποίο βεβαίως στηρίζει τον Α.Σάλεχ και τον Χ.Χαφταρ, βρέθηκε στην Άγκυρα και είχε επαφές με την Τουρκική Εθνοσυνέλευση αλλά και τον πρόεδρο Ερντογάν.
Τουρκική εφημερίδα (Sozcu) πρόβαλε την είδηση ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Τουρκολυβικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπήρξε «σοκ», καθώς οι λιβυοι βουλευτές δήλωσαν ότι για το Λιβυκό Κοινοβούλιο δεν υφίσταται το Τουρκολυβικό Μνημόνιο καθώς ποτέ δεν υποβλήθηκε για έγκριση και επικύρωση από τη Βουλή.
Ιστοσελίδα που πρόσκειται στον Νμτπεϊμπά έσπευσε να προβάλει την εντελώς αντίθετη είδηση έχοντας ρεπορτάζ για συνάντηση της λιβυκής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας με τον «εμπνευστή» του Τουρκολυβικού Μνημονίου και της «Γαλάζιας Πατρίδας» απόστρατο ναύαρχο Σιχατ Γιαϊτσί στο Κέντρο Παγκόσμιας Ναυτικής Στρατηγικής στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτό, οι Λίβυοι βουλευτές ενημερώθηκαν από τον Γιαϊτσι για το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και έσπευσαν να δηλώσουν «ότι αντιλαμβάνονται το κέρδος για τη Λιβύη από το Μνημόνιο και ότι η πρόθεση τους είναι να το προστατεύσουν..».
Η Λιβυκή αντιπροσωπεία πάντως στις δηλώσεις της μετά την επιστροφή στη Λιβύη δεν έκανε την οποιαδήποτε αναφορά στο Τουρκολυβικό Μνημονιο.
Είναι προφανής η αγωνία και της Άγκυρας και των «ανθρώπων» της στη Λιβύη να φέρουν στην επικαιρότητα το Μνημόνιο και να δεσμεύσουν πριν από τις εκλογές, όλες τις πλευρές και εκείνες της Ανατολικής Λιβύης, ότι θα σεβαστούν την παράνομη συμφωνία Σαρατζ -Ερντογάν για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία έχει αποδοκιμασθεί από όλες τις γειτονικές χώρες και την Ε.Ε..