Ο στρατός της Αιθιοπίας νίκησε τις τοπικές δυνάμεις της επαρχίας Τιγκράι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ κατηγορώντας τις δυνάμεις των αντιπάλων του για ωμότητες στις συγκρούσεις που ξέσπασαν πριν μία εβδομάδα και κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και όλο το Κέρας της Αφρικής.
Αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες μάχες έχουν προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς και έχουν στείλει χιλιάδες πρόσφυγες στο Σουδάν, υποδαύλισαν τις εθνοτικές διαφορές στην Αιθιοπία και δημιούργησαν ερωτήματα για την ηγετική ικανότητα του Άχμεντ, του νεότερου ηγέτη της Αφρικής ο οποίος το 2019 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
«Η δυτική επαρχία Τιγκράι έχει απελευθερωθεί», έγραψε ο 44χρονος Άχμεντ στον λογαριασμό του στο Twitter. O ίδιος κατάγεται από τη φυλή Ορόμο και στο παρελθόν έχει πολεμήσει με τη φυλή Τιγκρέ εναντίον της Ερυθραίας.
«Σε αυτές τις απελευθερωμένες περιοχές ο στρατός προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και υπηρεσίες», πρόσθεσε.
Με τις επικοινωνίες να έχουν διακοπεί, τις μεταφορές να έχουν ανασταλεί και τα μέσα ενημέρωσης να μην επιτρέπεται να πλησιάσουν στην περιοχή, οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), που κυβερνά στην επαρχία αυτή με τους περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους.
Ο Άχμεντ κατήγγειλε ότι κάποιοι στρατιώτες του ομοσπονδιακού στρατού εντοπίστηκαν νεκροί στην πόλη Σεράρο, με τα χέρια και τα πόδια τους δεμένα και έχοντας τραύματα από σφαίρες. «Αυτού του είδους η σκληρότητα μου ραγίζει την καρδιά και στόχος της είναι να καταστρέψει την Αιθιοπία», σχολίασε.
Ο Άχμεντ δεν διευκρίνισε πόσα πτώματα βρέθηκαν, ενώ οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Το TPLF έχει κατηγορήσει από την πλευρά του τα ομοσπονδιακά στρατεύματα ότι βομβαρδίζουν «ανηλεώς» τους κατοίκους του Τιγκράι.
Επίκειται ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη
Περισσότεροι από 10.000 Αιθίοπες πρόσφυγες έχουν περάσει στο Σουδάν και ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η κατάσταση στο Τιγκράι επιδεινώνεται. Ακόμη και πριν τις συγκρούσεις 600.000 άνθρωποι εξαρτώταν από διατροφική βοήθεια.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) ανακοίνωσε ότι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν είναι σε θέση να αποθηκεύσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στο Τιγκράι λόγω της απουσίας πρόσβασης στην περιοχή.
«Αρχίζουν να εμφανίζονται αναφορές για ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, οι οποίες επηρεάζουν πρώτα και κύρια τους πιο ευάλωτους», τόνισε.
Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Αιθιοπία, η Αν Εκνόντρ, δήλωσε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις και με τις δύο πλευρές προκειμένου να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.
Εξάλλου προειδοποίησε ότι επίκειται “μεγάλη έκτακτη ανάγκη” καθώς τόσοι πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο στο Σουδάν.