Δεν βγήκε λευκός καπνός στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες οι οποίοι παρά τις δημόσιες πιέσεις τους στην Ουγγαρία προκειμένου να άρει το βέτο της στο προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, με τη Λιθουανία να επιστρατεύει σκληρή γλώσσα δηλώνοντας δια του Υπουργού της ότι η Ένωση «κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος», σκόνταψαν και πάλι στην αμετακίνητη στάση της Βουδαπέστης.
Το εμπάργκο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Μαΐου θα ήταν η πιο σκληρή κύρωση που έχει γίνει μέχρι σήμερα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει «παραθυράκια» για τα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο.
Ωστόσο, η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας στην ΕΕ, έχει δηλώσει ότι θέλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις Βρυξέλλες για να μετριάσει το κόστος που θα επιβαρυνθεί μέσα από μια διακοπή της τροφοδοσίας της με το ρωσικό αργό και παρά τις πιέσεις δεν έδειξε σήμερα να υποχωρεί από την πάγια στάση της.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέτερ Σιγιάρτο με ανάρτηση του στο Facebook, ανέφερε ότι θα μπορούσαν να δεχτούν το εμπάργκο αν εξαιρείτο από αυτό το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών και πρόσθεσε ότι δεν έχουν δεχθεί κάποια σοβαρή νέα πρόταση από την ΕΕ μετά από την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Βουδαπέστη.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προκαλέσει πρόβλημα με μια πρόταση, επομένως είναι μια δίκαιη προσδοκία από την Ουγγαρία... ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει μια λύση: να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις και να αντισταθμίσει τις (προκύπτουσες) αυξήσεις των τιμών που απαιτούν έναν συνολικό εκσυγχρονισμό της ενεργειακής δομής της Ουγγαρίας σε μέγεθος 15-18 δισ. ευρώ».
Η ΕΕ χρειάζεται και τα 27 κράτη να συμφωνήσουν στο εμπάργκο για να προχωρήσει. "Ολόκληρη η ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος... πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι", είχε δηλώσει το πρωί ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις καθώς έφτασε για συνάντηση με τους ομολόγους του.
Λίγοι υπουργοί αναφέρθηκαν ευθέως στην Ουγγαρία ονομαστικά καθώς μιλούσαν σε δημοσιογράφους, αλλά η Ρουμανία είπε ότι εναπόκειται στο μπλοκ να μεταπείσει της Βουδαπέστη.
Ωστόσο, υπουργοί της ΕΕ, από την Αυστρία έως την Εσθονία δήλωσαν ότι θα υπάρξει τελικά εμπάργκο πετρελαίου, ακόμη και αν χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία. "Αυτό το πακέτο (των κυρώσεων) θα εγκριθεί και το πετρέλαιο θα συμπεριληφθεί", είπε η κορυφαία διπλωμάτης της Εσθονίας, Εύα-Μαρία Λίιμετς, μια θέση που απηχούν και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Λουξεμβούργου και της Ρουμανίας.
Η Ισπανία υποστήριξε επίσης την πρόταση της Επιτροπής. Ένα εμπάργκο πετρελαίου, που έχει ήδη επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία και το οποίο θα ακολουθούσε πέντε γύρους προηγούμενων κυρώσεων της ΕΕ, θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας που τροφοδοτούν την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ, την περασμένη εβδομάδα είχε αναφερθεί στη σημερινή συνάντηση των Υπουργών στις Βρυξέλλες μια πιθανή ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας. Σήμερα ωστόσο δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος και περιορίστηκε να πει ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να ξεμπλοκάρει την κατάσταση.
Και η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μπέρμποκ, δήλωσε ότι δεν περιμένει να υπάρξει σήμερα συμφωνία, λέγοντας ότι η «ΕΕ χρειάζεται λίγες ακόμα μέρες», τόνισε ωστόσο ότι ένα εμπάργκο έναντι της Ρωσίας πρέπει να είναι βιώσιμο γιατί το πακέτο των κυρώσεων μπορεί να χρειαστεί να έχει ισχύ ετών.
«Ως Γερμανοί, ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι ένα εύκολο βήμα. Κάποια ζητήματα εξακολουθούν να χρειάζονται επίλυση και αυτό δεν θα συμβεί σήμερα», δήλωσε στους ρεπόρτερ πρσθέτοντας: «Ωστόσο είμαι σίγουρη ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία τις ερχόμενες μέρες».
Ορισμένοι διπλωμάτες δείχνουν τώρα τη σύνοδο κορυφής στις 30-31 Μαΐου ως τη στιγμή για συμφωνία για μια σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, πιθανώς σε διάστημα έξι μηνών, με μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.