Η Τεχεράνη αναμένει να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς του πετρελαίου, των τραπεζών αλλά και σε άλλους κλάδου, καθώς και αυτές που αφορούν σε πρόσωπα της χώρας και θεσμικούς φορείς βάσει των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις συνομιλίες στη Βιέννη.
«Οι κυρώσεις... στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ή εκείνες που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία, τον χρηματοοικονομικό τομέα, τις τράπεζες και τα λιμάνια, όλες πρέπει να αρθούν βάσει των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν για τα πυρηνικά το Σάββατο, σύμφωνα με εγχώρια μέσα ενημέρωσης..
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πάντως, κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει τις αναφορές των ιρανικών μέσων ενημέρωσης, το υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε σε προηγούμενες ανακοινώσεις καθώς και στις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος την Παρασκευή τόνισε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε «ασαφές σημείο»
Την ίδια ώρα, οι διαπραγματευτές στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης καλούν σε επιτάχυνση της διαδικασίας για την διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 με την ελπίδα κατάληξης σε συμφωνία σε τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων στην Βιέννη, σύμφωνα με την ρωσική πλευρά.
«Μία επιτυχία δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη, αλλά δεν είναι αδύνατη», δήλωσε από την πλευρά της ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή καλώντας σε διπλασιασμό των προσπαθειών.
Ευρωπαίοι, Ρώσοι και οι Κινέζοι είχαν στην Βιέννη κοινές διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς, αλλά χωρίς τους Ιρανούς, που αρνούνται να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εμμέσως.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του Απριλίου, αλλά παρά την πρόοδο, οι πρωταγωνιστές επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο και τα εμπόδια πολλά.