Ένας Ουκρανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε σε συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι εχθροπραξίες έχουν πολλαπλασιαστεί στο πλαίσιο μιας αναζωπύρωσης των εντάσεων με τη Μόσχα, ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός.
Ένας στρατιωτικός τραυματίστηκε θανάσιμα και άλλος ένας διακομίσθηκε στο νοσοκομείο αφού χτυπήθηκαν χθες, Κυριακή, από θραύσματα βλημάτων όλμων που ερρίφθησαν σε ουκρανικές θέσεις από αυτονομιστές, διευκρίνισε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.
Το νέο αυτό περιστατικό σημειώνεται την ώρα που απόψε προβλέπεται να διεξαχθούν μέσω διαδικτύου ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε συμβούλους των αρχηγών κρατών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες αυτές θα επιτρέψουν την αποκατάσταση της εκεχειρίας στο μέτωπο έπειτα από τη σύνοδο κορυφής που είχε την Παρασκευή με τον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Έπειτα από εκεχειρία που τηρείτο σε μεγάλο βαθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οι συγκρούσεις πολλαπλασιάστηκαν ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ουκρανία έχει γνωστοποιήσει τον θάνατο περίπου 30 στρατιωτικών της στο μέτωπο φέτος έναντι 50 καθ'όλη τη διάρκεια του 2020. Οι αυτονομιστές έχουν ανακοινώσει από την πλευρά τους ότι περίπου 20 από τις τάξεις τους έχουν σκοτωθεί από τον Ιανουάριο.
Παράλληλα οι εντάσεις οξύνθηκαν με τη Ρωσία, η οποία έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για μια στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα τη λύπη της, μέσω του επικεφαλής της διπλωματίας της, για μια αύξηση των εντάσεων με τη Ρωσία, κρίνοντας «πολύ επικίνδυνη» την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι «δεν απειλεί κανέναν» καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως ουκρανικές «προκλήσεις».
Ο πόλεμος στο Ντονμπάς έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου από τότε που ξέσπασε, πριν από επτά χρόνια, μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.