Tην επομένη κιόλας της ανακοίνωσης ότι ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου ο νέος γύρος διερευνητικών, ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε βολές κατά της Ελλάδας, ισχυρίστηκε ότι είναι η Αθήνα που προκαλεί την ένταση, την κατηγόρησε για «παράνομες δραστηριότητες στα νησιά τα τελευταία χρόνια» και έκανε λόγο για παραβιάσεις από ελληνικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρα της γείτονας, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να σταματήσουν ώστε να ξεκινήσει «μια νέα εποχή με τις διερευνητικές επαφές».
Την ίδια δηλαδή στιγμή που η τουρκική πλευρά διατυμπανίζει και προβάλει την καλή της διάθεση για διάλογο με την Ελλάδα και για το Κυπριακό, ο ίδιος ο Ερντογάν σπεύδει με τις δηλώσεις του να δυναμιτίσει το κλίμα την επομένης κιόλας της ανακοίνωσης για τις διευρενητικές, όπου η Αγκυρα έχει προαναγγείλει ότι δεν θα διστάσει να θέσει όλο την «βεντάλια» των διεκδικήσεών της. Από την αποστρατιωτικοποίηση νησιών, το θέμα των ελληνικών χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου, τις γκρίζες ζώνες, την αυθαίρετη και μονομερή ερμηνεία του Δικαίου της θάλασσας, κ.ό.κ.
Σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα, ο Τ. Ερντογάν κάλεσε την Αθήνα «να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες», έκανε λόγο για ένα «δύσκολο 2020» στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και αναφέρθηκε σε εμπόδια που έβαλαν «μονομερείς ενέργειες κρατών μελών» στον διάδρομο εισόδου της Τουρκίας στην Ένωση. Κατηγόρησε την ΕΕ ότι επέδειξε «στρατηγική τύφλωση» στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού, είπε ότι εκεί η χώρα του «αδικήθηκε», καθώς «επιχείρησαν να τη φυλακίσουν στα παράλιά της», ενώ για το Κυπριακό σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της».
Κυπριακό
«Φαίνεται», συνέχισε, «πως η ΕΕ ξέχασε τη δέσμευσή της στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το δημοψήφισμα και επιβράβευσε την ελληνοκυπριακή, που είπε "όχι σε μια λύση για την Κύπρο" το 2004, η οποία θα περιλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους. Αντί να μιλάμε διαρκώς για αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο, πρέπει να βρούμε νέες εναλλακτικές», πρόσθεσε ο Τ. Ερντογάν.
Σημειωτέον ότι χθες ο Μ. Τσαβουσογλου υποδεχόμενος στην Άγκυρα τον «υπουργό εξωτερικών» του ψευδοκράτους κ.Ερτουγκρουλογλου ξεκαθάρισε ότι στην Πενταμερή θα πρέπει να προσκληθούν ως ισότιμοι οι εκπρόσωποι ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και να συζητηθούν οι δυο ισότιμες κυριαρχίες. Τα παραπάνω στην ουσία οδηγούν σε δύο κράτη τα οποία είτε ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους είτε,επιλέγουν το συνομοσπονδιακό μοντέλο, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε χθες και ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους.
Ευρώπη
Σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης, ο Τ.Ερντογάν είπε, απευθυνόμενος προς τους πρέσβεις της ΕΕ, ότι «είναι μέσα στις δυνατότητές μας να κάνουμε το 2021 μια χρονιά επιτυχίας για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Μπορούμε να το καταφέρουμε αν εργασθούμε με ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μακριά από προκαταλήψεις και φόβους. Ζητώ την στήριξή σας για να «ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Λίγο νωρίτερα, ο Μ. Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ, προειδοποίησε πως σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίξει την Ελλάδα όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα ξανακάνει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως «η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας πως «κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε., τα πολυετή διμερή προβλήματα τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην ΕΕ. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Eνώ η ΕΕ δεν υποστηρίζει κάποιο κράτος μέλος της για τη διευθέτηση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους και δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όταν το θέμα ήταν η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έγινε κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης».
Διπλωματικές πηγές: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου
Διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ διέψευσαν τον ,Μ. Τσαβούσογλου που νωρίτερα ανέφερε ότι έχει συμφωνηθεί συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Δένδια.
Όπως ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές, «δεν έχει προγραμματιστεί ή συμφωνηθεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου» και επισήμαναν πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.
«Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.
Τζ. Γιαϊτζί: Αν συζητήσουμε με την Ελλάδα για την Αν. Μεσόγειο, χάνουμε το τουρκολιβυκό Σύμφωνο»
Στο μεταξύ, την ανησυχία του ότι τίθεται σε κίνδυνο η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο αν η Τουρκία συζητήσει με Ελλάδα θέματα Ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε ο θεωρούμενος «πατέρας» του συμφώνου και θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, Τζιχάτ Γιαϊτζί.
Ο Γιαϊτζί θεωρεί ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συζητήσει θέματα Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα και υποστηρίζει πως η χώρα μας δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως έκανε σαφές με δηλώσεις του.
Ο Γιαϊτζί έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. «Μόλις καθίσετε για διαπραγματεύσεις και δώσετε ΑΟΖ στα νησιά της Ελλάδας, η γραμμή σας Τουρκίας-Λιβύης καταργείται. Τι σημαίνει κατάργηση; Σημαίνει πως η συμφωνία αυτή έχει λήξει. Και η λήξη της συμφωνίας με την Λιβύη, σημαίνει κατάρρευση της πολιτικής μας σε Λιβύη και Αν. Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γιατζί επανέλαβε ότι το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» εκφράζει τη δικαιοδοσία σε θαλάσσιες περιοχές (ΑΟΖ), είτε τις έχει ανακηρύξει η Τουρκία, είτε όχι. «Δεν υπάρχει απόλυτη κυριαρχία εκεί, διότι αυτή ισχύει μόνο στα χωρικά ύδατα μιας χώρας», τόνισε.
Διαβάστε ακόμα:
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χαιρετίζουμε την επανέναρξη συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας