Επιτόκια δανεισμού σε άνοδο, έκρηξη του κόστους της ενέργειας, πόλεμος στην Ουκρανία, πολιτικές αναταράξεις: αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ ανησυχεί τους επικεφαλής των ιταλικών επιχειρήσεων, που κάθε άλλο παρά κρύβουν πως είναι θορυβημένοι για την προσεχή αποχώρηση από τον θώκο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, εγγυητή για αυτούς της σταθερότητας και της αξιοπιστίας της κυβέρνησης στη Ρώμη.
Ο ενθουσιασμός που ξεχείλιζε πριν από έναν χρόνο, στο προηγούμενο μίνι Νταβός που οργανώνει το European House - Ambrosetti στο Τσερνόμπιο, στις όχθες της λίμνης του Κόμο, έδωσε τη θέση του στη διάχυτη ανησυχία που έχει κυριεύσει την ηγεσία της ιταλικής βιομηχανίας.
«Η αλλαγή κυβέρνησης εν μέσω γεωπολιτικής κρίσης, χωρίς να περιμένουμε το τέλος της θητείας (σ.σ.:της απερχόμενης), την άνοιξη του 2023, είναι τρέλα», έκρινε ο Αντρέα Κονσταντίνι, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Agrati, που κατασκευάζει μέρη για την αυτοκινητοβιομηχανία.
«Βλέποντας τα προγράμματα των κομμάτων, θεωρώ ότι το 90% των ιταλών επιχειρηματιών θα προτιμούσε να παραμείνει ο Ντράγκι στην κυβέρνηση. Μας προσέφερε μεγάλη ορατότητα και ασφάλεια για τις επενδύσεις», πρόσθεσε.
Οι πιο ανησυχητικές προεκλογικές υποσχέσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αυτές για «τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή που θα χρηματοδοτηθεί με χρέος» που προτείνουν οι παρατάξεις της δεξιάς: θα είναι 15% κατά τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, 23% κατά τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάτι «το οποίο ενδέχεται να κοστίσει από 30 ως 50 δισεκατομμύρια ευρώ» και την επιμήκυνση του εργασιακού βίου πριν από τη σύνταξη.
Ελπίδες για συνέχεια
«Ο Ντράγκι έδωσε αξιοπιστία στη χώρα», η προσεχής αποχώρησή του «κάνει αληθινή ζημιά», «θα προτιμούσα να συνεχίζαμε να αντιπροσωπευόμαστε στο εξωτερικό από κάποιον σαν αυτόν», υπερθεμάτισε ο Βάλτερ Ρουφινόνι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλο της NTT Data Italia, εταιρείας ειδικευμένης στην κυβερνοασφάλεια.
«Υπάρχει ελπίδα πως όποιος και αν είναι ο νικητής, η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στον δρόμο που χάραξε ο Ντράγκι», πρόσθεσε.
Ακόμα περισσότερο διότι ο Μάριο Ντράγκι διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση το σχέδιο για την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, που εν μέρει είναι αφιερωμένο στην ψηφιακή μετάβαση της Ιταλίας, που καθυστερεί εδώ και είκοσι χρόνια σε σύγκριση με άλλες χώρες-μέλη.
«Ελπίζω πως η επόμενη κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της για πέντε χρόνια, καθώς στην Ιταλία υπάρχει μεγάλη πολιτική αστάθεια που δεν μας επιτρέπει να ολοκληρώνουμε έργα. Κάθε έξι μήνες, βρισκόμαστε σε προεκλογική εκστρατεία!», πρόσθεσε αναστενάζοντας ο κ. Ρουφινόνι.
Οι επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων πολλαπλασίασαν της εκκλήσεις για να πείσουν τον Μάριο Ντράγκι να παραμείνει, μάταια: αφού αποχώρησαν τρία κόμματα από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με πρώτο το Κίνημα 5 Αστέρων, δεύτερη τη Λέγκα και τρίτη τη Φόρτσα Ιτάλια, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανήγγειλε πως θα εγκαταλείψει την 21η Ιουλίου.
«Οικονομικός σεισμός»
Ο κ. Ντράγκι χειρίζεται έκτοτε τις τρέχουσες υποθέσεις εν αναμονή του ή της διαδόχου του, που πιθανόν θα είναι η Τζόρτζα Μελόνι, η επικεφαλής της μεταφασιστικής παράταξης Αδέλφια της Ιταλίας, που οι δημοσκοπήσεις θέλουν να προηγείται καθαρά ενόψει των πρόωρων εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.
Μολονότι το δεύτερο τρίμηνο επιφύλαξε απρόσμενα θετική έκπληξη, με την αναθεώρηση επί τα βελτίω του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,1% του ΑΕΠ, τα σύννεφα έχουν αρχίσει να μαζεύονται, με τον πληθωρισμό να σπάει ρεκόρ τον Αύγουστο, φθάνοντας το 8,4%.
Οι βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές «είναι αβέβαιες, εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της ανόδου των επιτοκίων και των τιμών της ενέργειας», αναγνώρισε χθες Σάββατο στο Τσερνόμπιο ο υπουργός Οικονομίας Ντανιέλε Φράνκο.
Ο Κάρλο Μπονόμι, ο πρόεδρος της Confindustria, του μεγαλύτερου συνδέσμου εργοδοτών, που πριν από έναν χρόνο μίλαγε ακόμα για «μικρό οικονομικό θαύμα», έχει επίσης αλλάξει τόνο.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με οικονομικό σεισμό, η κυβέρνηση πρέπει να τον χειριστεί, δεν μπορούμε να περιμένουμε για δύο μήνες» την άφιξη του διαδόχου σχήματος, εκτιμούσε την Πέμπτη.
Σύμφωνα με το Confcommercio, το ιταλικό εμπορικό επιμελητήριο, 120.000 επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών διατρέχουν κίνδυνο να βάλουν λουκέτο ως το πρώτο τρίμηνο του 2023 εξαιτίας της ανάφλεξης του κόστους της ενέργειας.
«Είναι πολύ δύσκολη στιγμή για τις επιχειρήσεις», αναγνώρισε η Κριστίνα Σκότσια, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας καφέ Illy. «Φοβόμαστε ότι η αλλαγή κυβέρνηση θα επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα που είναι απαραίτητα ώστε να υποστηριχθούν οι εταιρείες και οι οικογένειες», εξήγησε η κυρία Σκότσια.