Υψηλό 43 ετών κατέγραφε η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή το μεσημέρι, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 59,71% στις 18:00, τρεις ώρες πριν το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης. Με βάση αυτό το ποσοστό εκτιμάται ότι η αποχή θα είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών στη Γαλλία. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα επικρατήσει η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Το ποσοστό συμμετοχής είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το 2022, ενώ παρόμοιο ποσοστό έχει να καταγραφεί από το 1981, με τους Γάλλους να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επόμενη ημέρα στη χώρα.
«Οι ατομικές ελευθερίες, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός των άλλων είναι αυτό που διακυβεύεται σήμερα», δήλωσε ο Τομά Μπερτράν, ένας ψηφοφόρος που εργάζεται στη διαφήμιση, μιλώντας στο Associated Press.
Ο Πιερ Λυμπέν, ένας 45χρονος CEO, ανησυχούσε για το αν οι εκλογές θα έδιναν μια αποτελεσματική κυβέρνηση. «Αυτό είναι μια ανησυχία για εμάς», δήλωσε. «Θα είναι μια τεχνοκρατική κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνασπισμού αποτελούμενη από [διαφορετικές] πολιτικές δυνάμεις;».
Ακόμη και με το αποτέλεσμα να παραμένει αμφίβολο, η Βαλερί Ντοντμάν, μια 55χρονη νομικός, δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξη για το μέλλον της Γαλλίας.
«Ό,τι κι αν συμβεί, νομίζω ότι αυτές οι εκλογές θα αφήσουν τους ανθρώπους δυσαρεστημένους».
Έξω από το Παρίσι, ο Φρεντερίκ Μεγιάρ, γιατρός, σχολίασε: «Είμαι θυμωμένος με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο που πήραν αυτό το ανεύθυνο ρίσκο».
Ο Φρεντερίκ Βαλέ, οικοδόμος, ξεκαθάρισε ότι θα ρίξει «λευκό», καθώς δεν μπορεί να ταυτιστεί με καμία από τις επιλογές που προσφέρονται. «Καλή τύχη Γαλλία, [την επομένη] θα υπάρξει χάος», τόνισε.
Ορισμένοι νέοι εκπλήσσονται από τον αριθμό των ανθρώπων που υποστηρίζουν το ακροδεξιό κόμμα Λεπέν-Μπαρντελά.
Η Ναουέλ Μαρουσί είναι 15 ετών και εύχεται να ήταν αρκετά μεγάλη για να ψηφίσει, αναφέρει το AP. Ανησυχεί περισσότερο, καθώς έχει διπλή υπηκοότητα (γαλλική και μαροκινή). Φοβάται ότι ο ρατσισμός θα κερδίσει ακόμη περισσότερο έδαφος: «Στην τάξη μου, κάποιος είπε κάποτε ότι οι αλλοδαποί δεν πρέπει να λαμβάνουν στέγη. Αλλά ο πατέρας μου ήταν μετανάστης. Θα πρέπει να πάνε σε αυτές τις χώρες για να καταλάβουν γιατί έρχονται εδώ».
«Απλώς θα προκαλέσει προβλήματα και θα φέρει περισσότερο μίσος», δήλωσε η 31χρονη Τζέσικα Σααντά. Ακόμη και αν το ακροδεξιό κόμμα δεν κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, πιστεύει ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει.