Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν δεν θέλει τον Τιερί Μπρετόν ως τον επόμενο επίτροπο της Γαλλίας στην ΕΕ και δήλωσε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την εξουσία να τον προτείνει.
«Είναι προνόμιο του πρωθυπουργού να διορίζει τον Ευρωπαίο επίτροπο, όχι του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε σε συνέντευξή της στο CNews την Παρασκευή η Λεπέν, ενώ ερωτηθείσα για το εάν ήταν κατά του σχεδίου του Μακρόν να προτείνει τον Μπρετόν για δεύτερη θητεία, απάντησε: «Φυσικά».
Μάλιστα, η πρώην υποψήφια για την προεδρία Μαρίν Λεπέν, η οποία αναμένεται να είναι ξανά υποψήφια στις προεδρικές εκλογές το 2027, πρόσθεσε ότι ο Μπρετόν δεν θα ήταν η επιλογή του Τζόρνταν Μπαρντέλα.
Σύμφωνα με το Poltiico, οι πρόωρες εκλογές υψηλού κινδύνου στις 30 Ιουνίου και οι επαναληπτικές στις 7 Ιουλίου, εάν το πρώτο κόμμα δεν λάβει την αναγκαία πλειοψηφία, θα μπορούσαν να δουν την Εθνική Συσπείρωση να κερδίζει και να αναλαμβάνει τη γαλλική κυβέρνηση. Εάν το ακροδεξιό κόμμα κερδίσει, ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής Μπαρντέλα πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Τις τελευταίες ημέρες, η Εθνική Συσπείρωση και ο Μακρόν μάχονται δημόσια για το ποιος θα αποφασίσει τι μετά τις εκλογές - συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής πολιτικής και της επιλογής για τον επόμενο Επίτροπο της ΕΕ.
Ενώ ο Μπαρντέλα είπε ρητά ότι ήθελε να έχει λόγο για το όνομα του μελλοντικού Γάλλου Επιτρόπου, ο Μακρόν πιέζει ήδη ώστε ο Μπρετόν - ο οποίος είναι επί του παρόντος επίτροπος εσωτερικής αγοράς - να είναι μέλος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Είναι επιθυμία μου και νομίζω ότι έχει την εμπειρία και τα προσόντα για τη δουλειά», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους τις το πρωί της Παρασκευής.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν προβάλλει τον εαυτό του ως νικητή σε μια χαμένη μάχη. Δεν θα μπορέσει να διορίσει τον κ. Μπρετόν, θα υπάρξει άλλη πλειοψηφία από αυτή του Εμανουέλ Μακρόν, άρα θα υπάρξει άλλη κυβέρνηση από αυτή που τώρα γνωρίζουμε». είπε η Λεπέν, εκφράζοντας την αντίθεσή της.
Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Μπρετόν δεν θα ήταν ο εκλεκτός του Μπαρντέλα. «Σαφώς, ο κ. Μπρετόν δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της θητείας του», υποστήριξε.
Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, συνεχίζει το Politico, ο Μπρετόν έχει κατηγορηθεί συχνά τα τελευταία πέντε χρόνια ότι ήταν ο άνθρωπος του Παρισιού στις Βρυξέλλες, προωθώντας τη γραμμή της Γαλλίας και προστατεύοντας τις γαλλικές βιομηχανίες.