Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα συνιστά τη σημαντικότερη πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με κάθε άλλη χώρα και υπάρχει ισχυρή βάση για την υιοθέτηση κοινής πολιτικής Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αντιμετώπιση του Πεκίνου, δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Γι’ αυτό και δήλωσε ότι συμφωνεί με την σκληρότερη προσέγγιση του θέματος από την κυβέρνηση Τραμπ, αν και διαφωνεί με ορισμένες μεθόδους που αυτή υιοθέτησε απέναντι στην Κίνα, ενώ όταν ερωτήθηκε εάν συμμερίζεται την θέση του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι το Πεκίνο διεξάγει γενοκτονία κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ, απάντησε: «Αυτό είναι και το δικό μου συμπέρασμα».
Όταν ερωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα κατά τις πρώτες 30 ημέρες της θητείας του, ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν εισάγουμε προϊόντα που κατασκευάσθηκαν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας στην Σιντζιάνγκ... πρέπει να διασφαλίσουμε επίσης ότι δεν εξάγουμε τεχνολογία και εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω καταστολή. Αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης».
Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν θα διατηρηθεί η δέσμευση ότι η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της, έχει τα αμυντικά μέσα για να υπερασπισθεί εαυτήν και πρόσθεσε ότι θα ήθελε η Ταϊβάν να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στον κόσμο. Η Ταϊβάν θα πρέπει να γίνει μέλος διεθνών οργανισμών όπου δεν θεωρείται πρόκριμα το στάτους χώρας, ενώ σε άλλους όπου αυτό αποτελεί προϋπόθεση, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να συμμετέχει.
Ο Άντονι Μπλίνκεν τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ταϊβάν και αναφέρθηκε στην κίνηση του Πομπέο για την χαλάρωση των περιορισμών στις επίσημες επαφές με την Ταϊπέι, λέγοντας ότι η διαδικασία που ξεκίνησε πρέπει να ολοκληρωθεί για την δημιουργία μεγαλύτερου χώρου για επίσημες επαφές με την Ταϊβάν.
Ο Μπλίνκεν, ο οποίος υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ήταν υποψήφια και ότι είχε μαζί της συνομιλίες αφού εξελέγη στην προεδρία το 2016, γεγονός που θεωρεί σημαντικό από μόνο του.
Ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ εγκατέλειψε δεκαετίες πρακτικής διατήρησης χαμηλού προφίλ στην προώθηση των συμφερόντων της πέραν των συνόρων της.
«Πιστεύω ότι αυτό που είδαμε τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σι Τζινπίνγκ, είναι την εξαφάνιση της πρακτικής του χαμηλού προφίλ», είπε.
«(Οι Κινέζοι) είναι πολύ περισσότερο αποφασιστικοί στην εκδήλωση της επιδίωξής τους να γίνουν η πρώτη ηγετική χώρα στον κόσμο, η χώρα που θέτει του κανόνες, τα μέτρα, και να προωθήσουν ένα μοντέλο που ελπίζουν ότι και άλλες χώρες και λαοί θα ακολουθήσουν»
Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών «να δείξουν ότι το όραμα που έχουμε, οι πολιτικές που ακολουθούμε και ο τρόπος με τον οποίο το κάνουμε είναι πολύ αποτελεσματικότερος για τα συμφέροντα του λαού μας, όπως και για τα συμφέροντα των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο, για να διασφαλίσουμε ότι το δικό μας μοντέλο είναι αυτό που θα επικρατήσει».