Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε περισσότερες επιθέσεις με τον πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, την ίδια ώρα που η Ουκρανία καταδίκασε τη δοκιμή του πυραύλου, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή, ως «διεθνές έγκλημα».
Μιλώντας σε μια διάσκεψη άμυνας την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος αντέτεινε στους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Ρωσία διαθέτει μόνο λίγους υπερτηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους, δηλώνοντας ότι έχει αρκετούς για να συνεχίσει τις δοκιμές τους κάτω από «πολεμικές συνθήκες» και θα τους θέσει σε μαζική παραγωγή.
«Οι δοκιμές [του πυραυλικού συστήματος] ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και σας συγχαίρω όλους γι' αυτό» δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. “Όπως έχει ήδη ειπωθεί, θα συνεχίσουμε αυτές τις δοκιμές, περιλαμβανομένων και των πολεμικών συνθηκών, ανάλογα με την κατάσταση και τη φύση των απειλών που αντιμετωπίζει η ασφάλεια της Ρωσίας, ειδικά δεδομένου ότι έχουμε αρκετά από αυτά τα συστήματα έτοιμα προς χρήση»
Στην ίδια διάσκεψη, ο διοικητής των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας, Σεργκέι Καρακαγιέβ, δήλωσε ότι οι πύραυλοι μπορούν να πλήξουν στόχους σε όλη την Ευρώπη.
«Ανάλογα με τους στόχους και το βεληνεκές αυτού του όπλου, μπορεί να πλήξει στόχους σε όλη την περιοχή της Ευρώπης, γεγονός που το διαφοροποιεί από άλλους τύπους μακρού βεληνεκούς κατευθυνόμενων όπλων,» ανέφερε ο Καρακαγιέβ.
Η Ρωσία εκτόξευσε τον πειραματικό πύραυλο - τον οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν ως ένα «τροποποιημένο σχέδιο βασισμένο στον μεγαλύτερου βεληνεκούς διαστημικό βαλλιστικό πύραυλο RS-26 Rubezh» - εναντίον ενός εργοστασίου πυραύλων στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο. Τόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο πύραυλος είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει τη χρήση πυρηνικής κεφαλής από τον Πούτιν, αλλά δεν παραδέχονται ότι αυτό συνιστά «σημαντική αλλαγή» στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία διαθέτει μόλις μια χούφτα από τους πυραύλους, τους οποίους το στρατιωτικό της επιτελείο έχει ονομάσει Oreshnik.
Ζελένσκι: Διεθνές έγκλημα
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη χρήση του πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου σε επίθεση κατά της Ουκρανίας ως «διεθνές έγκλημα», ενώ απηύθυνε έκκληση στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του παγκόσμιου Νότου, να καταδικάσουν την τελευταία κλιμάκωση της Ρωσίας.
Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι έχει ήδη αναθέσει στον υπουργό Άμυνας να διεξάγει διαβουλεύσεις με συμμάχους για να εξασφαλίσει νέα συστήματα αεράμυνας που θα μπορούσαν να «προστατεύσουν ζωές από τους νέους κινδύνους» των πυραύλων μέσου βεληνεκούς.
«Το να χρησιμοποιείς ένα άλλο κράτος όχι μόνο για τρομοκρατία αλλά και για δοκιμή νέων όπλων είναι σαφώς ένα διεθνές έγκλημα,» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα διεξάγουν έκτακτες συνομιλίες την Τρίτη για να συζητήσουν την επίθεση.
Η Βουλή της Ουκρανίας ακύρωσε μια συνεδρία καθώς ενισχύθηκε η ασφάλεια μετά την ρωσική επίθεση την Πέμπτη σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ντνίπρο.
Εκτός από τους δυτικούς εταίρους, ο Ζελένσκι κάλεσε την Κίνα και τα μέλη του παγκόσμιου Νότου να καταδικάσουν την επίθεση, λέγοντας ότι οι ηγέτες «καλούν σε αυτοσυγκράτηση κάθε φορά, και σε αντάλλαγμα λαμβάνουν πάντα νέα κλιμάκωση από τη Μόσχα».
Η Κίνα και η Βραζιλία έχουν προτείνει ένα κοινό «σχέδιο ειρήνης» που η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι μόνο ενδυναμώνει τη Ρωσία παρέχοντας διπλωματική κάλυψη για τη συνεχιζόμενη επίθεση κατά της Ουκρανίας.