Οι 15 χώρες που προωθούν την επιβολή πλαφόν, προειδοποιούν ακόμα και για συνολικό βέτο στο ενεργειακό πακέτο σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποβάλλει πρόταση για την τιμή φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο euractiv οι «15» απειλούν να μπλοκάρουν όλο το ενεργειακό πακέτο εάν δεν δουν συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν πριν την σύνοδο των υπουργών ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.
Σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των Ευρωπαίων σε επίπεδο COREPER όπου και αναμένεται οι εν λόγω χώρες να καταστήσουν σαφές ότι θα μπλοκάρουν τις άλλες προτάσεις για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τον μηχανισμό αλληλεγγύης, εάν δεν δουν «συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν πριν τις 24 Νοεμβρίου», σημειώνουν.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολλές διαφωνίες σε μια ολονύχτια σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να αναθέσουν στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να προτείνει «ένα προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» και «έναν προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών για τις συναλλαγές φυσικού αερίου» για να μειώσουν τις τιμές.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής και παρόλο που η Κομισιόν έχει ήδη ετοιμάσει κανονισμό που περιλαμβάνει μόνο τα δυο σκέλη από τα συμπεράσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής: την πρόβλεψη για κοινές αγορές φυσικού αερίου από τρίτες χώρες και τον μηχανισμό αλληλεγγύης που θα εξασφαλίζει ότι οι χώρες που ξεμένουν από φυσικό αέριο θα προμηθεύονται από άλλα κράτη, δεν έχει γίνει τίποτα.
Η ίδια διπλωματική πηγή χαρακτήρισε αδικαιολόγητο να «μην έχει ανταποκριθεί η Κομισιόν» στο κάλεσμα του Συμβουλίου για σχετική πρόταση, ενώ υποστήριξε πως οι «15» (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) έχουν τον απαραίτητο αριθμό κρατών για να μπλοκάρουν τον κανονισμό στο σύνολό του εάν δεν ανταποκριθεί η Κομισιόν στο κάλεσμά τους.
Το θέμα του πλαφόν έχει δημιουργήσει δυο «στρατόπεδα» εντός της ΕΕ. Από τη μια τη Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο που θέλουν ένα ανώτατο όριο, και το στρατόπεδο υπό την ηγεσία της Γερμανίας που αντιτίθεται σε αυτό σήμαινε ότι προκύπτουν πρόσθετοι όροι, δηλαδή ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο δεν θα έπρεπε να επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης αερίου ή να ωθήσει τους παραγωγούς να αναδρομολογήσουν τις προμήθειες αλλού.
Η Κομισιόν είπε ότι είναι αδύνατο να υπάρχει ανώτατο όριο που να πληροί αυτά τα κριτήρια», είπε ένας από τους διπλωμάτες.
Πάντως, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι έχει τον «σκελετό» της πρότασης αλλά δεν θέλει ακόμη να την παρουσιάσει.
Διαβάστε ακόμα:
Αντιδράσεις από τις χώρες που ζητούν πλαφόν, στα χαρτιά η απόφαση για μείωση τιμών