Από τον καύσωνα σε καταιγίδες περνά η Γαλλία - Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ισπανία-Πορτογαλία

Από τον καύσωνα σε καταιγίδες περνά η Γαλλία - Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ισπανία-Πορτογαλία

Ο καύσωνας φθάνει στο τέλος του στη Γαλλία με μια τελευταία κορύφωση να αναμένεται σήμερα σε πολλές περιοχές, πριν από μια πτώση της θερμοκρασίας που θα προκληθεί από τις καταιγίδες που μπορεί να είναι ισχυρές κατά τόπους.

Ενώ από την Παρασκευή 67 διαμερίσματα ήταν σε πορτοκαλί συναγερμό για καύσωνα -ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ιουνίου του 2017- η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France ήρε σήμερα τον συναγερμό σε 11 από αυτά, στις παράκτιες περιοχές στα νότια και νοτιοδυτικά, όπου η θερμοκρασία είχε φθάσει τη Δευτέρα (χθες) στους 37 βαθμούς Κελσίου στο Μπορντό.

Αντίθετα, τα βορειοανατολικά, το κέντρο και η παρισινή λεκάνη θα ζήσουν και σήμερα αυξημένες θερμοκρασίες από 35 έως 39 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και 40 βαθμούς κατά τόπους. Όμως «ο καύσωνας τελειώνει», σχολίασε σήμερα ο μετεωρολόγος Φρεντερίκ Νατάν. Ήδη, σήμερα, το Μπορντό «αναπνέει» και πάλι, κάτω από γκρίζο ουρανό, με θερμοκρασία που θα φθάσει μόλις τους 29 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό το καυτό κύμα, αν και απέχει πολύ από τον φονικό καύσωνα του καλοκαιριού του 2003, πρόκειται σύντομα να λάβει τέλος στο σύνολο της επικράτειας με την άφιξη από τα δυτικά από σήμερα το απόγευμα καταιγίδων.

Οι καταιγίδες μπορεί να είναι κατά καιρούς ισχυρές και να συνοδεύονται από χαλάζι και ανέμους που θα φθάνουν έως και τα 100 χλμ. την ώρα αρχικά στη Νορμανδία (βορειοδυτικά) και στη συνέχεια στην περιοχή του Παρισιού σήμερα το απόγευμα, προτού κατευθυνθούν βορειοανατολικά.

Η κατάσταση από την άποψη των συνθηκών για την υγεία είναι ακόμη πιο δύσκολη καθώς ο καύσωνας συνοδεύτηκε σε πολλές περιοχές (Ιλ-ντε-Φρανς, κοιλάδα του Ροδανού, Άλπεις) από αυξημένα επίπεδα όζοντος.

Αποκρινόμενες σε αυτή την κατάσταση οι αρχές μείωσαν το ανώτατο όριο ταχύτητας στα 20 χλμ. την ώρα σε πολλούς οδικούς άξονες, ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των πιο ρυπογόνων οχημάτων σε πολλές πόλεις, κυρίως στο Παρίσι, στη Λιόν, στο Στρασβούργο.

Καθώς η συχνότητα και η ένταση των καυσώνων αναμένεται να αυξηθούν με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Νικολά Ιλό κάλεσε εκ νέου σήμερα από τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 σε μια «ιερή ενότητα» κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στο μεταξύ, στην Πορτογαλία, πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και πέντε ημέρες στο νότιο τμήμα της χώρας απειλεί σήμερα το τουριστικό θέρετρο Μονσίκε, στην Αλγκάρβε, παρά τις προσπάθειες χιλίων πυροσβεστών και στρατιωτών να την κατασβέσουν.

Περίπου 250 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από χωριά γειτονικά της Μονσίκε, μιας πόλης 6.000 κατοίκων, που βρίσκεται 164 χλμ. νότια της Λισαβόνας, ανακοίνωσε η πολιτική προστασία.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε την Παρασκευή, προκάλεσε μέχρι τώρα 30 τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων και έναν σοβαρό, μιας 76χρονης η οποία διακομίστηκε σε νοσοκομείο στη Λισαβόνα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της πολιτικής προστασίας.

Περίπου 1.000 πυροσβέστες, εκατό στρατιώτες, περισσότερα από 330 οχήματα, 19 αεροσκάφη –11 πυροσβεστικά αεροπλάνα, έξι ελικόπτερα και δύο αναγνωριστικά αεροσκάφη- εμπλέκονται σήμερα στην επιχείρηση μετά την ελπίδα που ανεφάνη χθες ότι θα έθεταν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Αφού ανακοίνωσαν ότι το 95% της περιμέτρου της πυρκαγιάς ήταν «υπό έλεγχο», οι αρχές παραδέχθηκαν χθες βράδυ πως η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών.

«Έχουμε ισχυρές αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο που ευνοούνται από την ένταση του ανέμου και παίρνουν αμέσως μεγάλες διαστάσεις», εξηγεί η Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ANPC), στον ιστότοπό της.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, οι φλόγες, που είχαν ήδη καταστρέψει περισσότερα από 150.000 στρέμματα δάσους, πλησίασαν στη Μονσίκε, αφήνοντας πίσω τους ένα μαυρισμένο τοπίο με απανθρακωμένα οχήματα και καμένα σπίτια.

«Έχουν πληγεί ορισμένες κύριες κατοικίες (…), όμως προσώρας δεν είμαστε ακόμη σε θέση να δώσουμε έναν απολογισμό», δήλωσε στα ΜΜΕ ο Ρούι Αντρέ, ο δήμαρχος της πόλης.

Εκπρόσωποι επαγγελματιών πυροσβεστών ρωτήθηκαν για τις ελλείψεις στην οργάνωση που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί, παρά την κινητοποίηση ενός εντυπωσιακού μηχανισμού φέτος προκειμένου να αποφευχθεί η τραγωδία του 2017, όταν δύο κύματα πυρκαγιών προκάλεσαν τον θάνατο 114 ανθρώπων, είναι τόσο δύσκολο να κατασβεστεί η πυρκαγιά στη Μονσίκε.

Παρά τα σημαντικά μέσα που αναπτύχθηκαν, η φωτιά συνεχίζει να «καταστρέφει κατοικίες» και να απειλεί μια «αστική περίμετρο», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Εθνικός Σύλλογος Επαγγελματιών Πυροσβεστών (ANPB) και το Συνδικάτο Επαγγελματιών Πυροσβεστών (SNPB).

Οι πυροσβέστες ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να τον ρωτήσουν «μήπως υπάρχουν τεχνικά και επιχειρησιακά λάθη».

Δασικές πυρκαγιές μαίνονται επίσης και στη γειτονική Ισπανία. Στην περιοχή της Βαλένθια, πυρκαγιά η οποία κατέκαψε ήδη 10.000 στρέμματα οδήγησε στη μετακίνηση 2.500 ανθρώπων στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Και στην περίπτωση αυτή οι πυροσβέστες συνεπικουρούνται από αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ