Την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη ζήτησαν εκ νέου οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν, λίγο πριν από την έναρξη της διεθνούς Διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.
«Η συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου πρέπει να υλοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη», τόνισε ο Α. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο συμμερίζονται τον κοινό στόχο για Λιβύη κυρίαρχη, σταθερή, ενωμένη και ασφαλή, ελεύθερη από κάθε εξωτερική επέμβαση.
«Αυτό αξίζει ο λαός και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ασφάλεια», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο εκλογές, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να διεξαχθούν κανονικά, ενώ, αναφερόμενος στη γερμανική συμβολή στην προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας, δήλωσε ευγνώμων και πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε στενή εταιρική σχέση με το Βερολίνο σε σειρά θεμάτων.
Στο ίδιο πνεύμα ο Χ. Μάας τόνισε ότι για την περαιτέρω σταθεροποίηση της Λιβύης είναι ζωτικής σημασίας η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας για διαφορετικό μέλλον.
«Ορατή πρόοδος»
«Μόλις πριν από δύο χρόνια, η Λιβύη κινδύνευε να βυθιστεί σε σπιράλ χάους και βίας. Πολεμικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πολιτοφυλακών ήταν στην ημερήσια διάταξη, η χώρα είχε διχαστεί. Ο συνεχής εξοπλισμός των πλευρών έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Χάρη στην επιμονή και στη στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει έκτοτε επιτευχθεί ορατή πρόοδος - κυρίως χάρη στην πρώτη Διάσκεψη της Λιβύης τον Ιανουάριο του 2020 και στη λεγόμενη "Διαδικασία του Βερολίνου".
Η κατάπαυση του πυρός, που ισχύει από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, περιλαμβάνεται σε αυτή την πρόοδο, όπως και ο σχηματισμός της κυβέρνησης ενότητας», δήλωσε ο Χ. Μάας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Διάσκεψης στο Βερολίνο και έκανε λόγο για «εξελίξεις οι οποίες αποτελούν επιτυχία και δίνουν ελπίδα στους ανθρώπους στην Λιβύη.»
Οι προκλήσεις για τη σταθεροποίηση
Ταυτόχρονα ο Χ. Μάας έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις σχετικά με την περαιτέρω σταθεροποίηση της χώρας, για την οποία, όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας η διεξαγωγή των εκλογών όπως έχει προγραμματιστεί και η αποχώρηση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη.
«Μαζί με την κυβέρνηση της Λιβύης και τα Ηνωμένα Έθνη, θα συνεχίσουμε την εκστρατεία για αυτό», τόνισε και εξήγησε ότι με τη σημερινή Διάσκεψη «φέρνουμε στο τραπέζι όλους όσοι διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στη Λιβύη και μπαίνουμε σε νέα φάση, στην οποία δεν μιλούμε πλέον για τη Λιβύη, αλλά με τους Λίβυους και τις Λίβυες για το μέλλον της χώρας τους».
«Στηρίζουμε τη μεταβατική κυβέρνηση»
Ο στόχος είναι, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, «να στηρίξουμε τη μεταβατική κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να πάρει την τύχη της χώρας στα χέρια της και να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα τη δέσμευσή της να στηρίξει τη Λιβύη στον δρόμο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα.»
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, στο επίκεντρο της σημερινής διαδικασίας βρίσκονται η υλοποίηση του πολιτικού οδικού χάρτη, που εγκρίθηκε από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου που οδηγεί σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021, και η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ξένων μαχητών από τη χώρα.
Επιπλέον, οι συνομιλίες θα εστιαστούν στο πώς η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να στηρίξει αυτά τα βήματα, ενώ στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται και η ενοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης.
Έναρξη νέας φάσης
Η Διάσκεψη, όπως αναφέρει το υπουργείο, σηματοδοτεί την έναρξη νέας φάσης στη «Διαδικασία του Βερολίνου», καθώς στη συζήτηση συμμετέχει και η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, με τον Πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα και την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Μάνγκους.
Κατά τα άλλα, η Διάσκεψη πραγματοποιείται με τη σύνθεση της πρώτης διοργάνωσης του Ιανουαρίου του 2020. Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έχει αυτή την ώρα συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, ενώ αργότερα θα γίνει δεκτός και από την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.