O Αργεντινός πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι κατηγορείται για υποκρισία επειδή προέβη σε μια σημαντική αύξηση των προεδρικών αποδοχών, ενώ την ίδια ώρα προωθούσε ένα πακέτο λιτότητας, σε ένα σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει την κυβέρνηση του δεξιού λαϊκιστή.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης «σταύρωσαν» τον Μιλέι το Σαββατοκύριακο, κοινοποιώντας λεπτομέρειες στα social media που έδειχναν ότι ο ακαθάριστος μηνιαίος μισθός του αυξήθηκε σε λίγο πάνω από 6 εκατομμύρια πέσος (7.073 δολάρια με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της Αργεντινής) τον περασμένο μήνα. Αυτό συνιστά μια αύξηση 48% στις προεδρικές αποδοχές από τον Ιανουάριο.
Ο Μίλεϊ δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τη Δευτέρα ότι διέταξε την απόλυση του υπουργού Εργασίας Ομάρ Γιασίν για το σκάνδαλο, λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η αύξηση του μισθού του ίδιου και κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων ήταν «ένα λάθος που δεν έπρεπε να γίνει».
Ο ίδιος προσπάθησε να υπερασπιστεί την αύξηση του μισθού υποστηρίζοντας ότι προκλήθηκε αυτόματα από ένα διάταγμα που υπέγραψε η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ πριν από 14 χρόνια.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ωστόσο, δήλωσαν ότι η υπογραφή της ίδιας της προέδρου χρησιμοποιήθηκε σε ένα διάταγμα του Φεβρουαρίου που επέτρεψε την αύξηση των μισθών.
«Μόλις πληροφορήθηκα ότι, ως αποτέλεσμα ενός διατάγματος που υπέγραψε η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ το 2010, το οποίο καθόριζε ότι οι πολιτικοί αξιωματούχοι πρέπει πάντα να κερδίζουν περισσότερα από τους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης, χορηγήθηκε αυτόματη αύξηση στο πολιτικό προσωπικό αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μίλεϊ το Σάββατο σε ανάρτησή του στο X
«Σε μια περίοδο κρίσης όπως η σημερινή, στην οποία η κοινωνία της Αργεντινής καταβάλλει ηρωική προσπάθεια, οι πολιτικοί πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα δώσουν χείρα βοηθείας», πρόσθεσε. «Το πολιτικό αστείο έχει τελειώσει».
Η αγοραστική δύναμη των Αργεντινών έχει καταστραφεί από τον πληθωρισμό άνω του 250%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, ενώ δύο στους πέντε πολίτες ζουν πλέον σε συνθήκες φτώχειας μετά από δεκαετίες οικονομικής κακοδιαχείρισης.
Μεταξύ ορισμένων από τις προτεινόμενες πολιτικές του, ο Μιλέι έχει δεσμευτεί να δολαριοποιήσει την οικονομία, να καταργήσει την κεντρική τράπεζα της χώρας και να ιδιωτικοποιήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα.