Η παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών συνεχίζει να εκρήγνυται στην Ασία, καθώς το οργανωμένο έγκλημα εκμεταλλεύεται την πανδημία του νέου κορονοϊού και την πολιτική αστάθεια στη Μιανμάρ για να αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη του, προειδοποιεί σήμερα ο ΟΗΕ.
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο χαπιών μεθαμφεταμίνης –ή 172 τόνοι– κατασχέθηκαν το 2021 στην ανατολική και στη νοτιοανατολική Ασία, ποσότητα ρεκόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC).
Οι κατασχέσεις είναι επταπλάσιες σε σύγκριση με αυτές που καταγράφονταν πριν από δέκα χρόνια.
«Το εύρος και η εμβέλεια της διακίνησης (...) προκαλούν κατάπληξη», τονίζει σε ανακοίνωση του ONUDC ο Τζέρεμι Ντάγκλας, στέλεχός του αρμόδιο για την περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.
Το λεγόμενο «χρυσό τρίγωνο» της Μιανμάρ, του Λάος και της Ταϊλάνδης αποτελεί εδώ και δεκαετίες επίκεντρο της παραγωγής ναρκωτικών στην περιοχή.
Και, αφότου εκδηλώθηκε η υγειονομική κρίση και έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι και βύθισε τη Μιανμάρ στο χάος, οι εγκληματικές οργανώσεις «διαθέτουν όλα τα συστατικά που χρειάζονται για να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους», σημειώνει ο Τζέρεμι Ντάγκλας.
Με δεδομένη την υπερπροσφορά, οι τιμές χονδρικής και λιανικής υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία.
Τα ναρκωτικά «έχουν πλέον γίνει πολύ πιο προσιτά για πολλούς που δεν μπορούσαν να τα αγοράσουν προηγουμένως», τονίζει το ONUDC.
«Οι κοινωνικές συνέπειες της αύξησης της κατανάλωσης είναι σημαντικές, καθώς οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας για τη μείωση του κινδύνου παραμένουν περιορισμένες σε όλη την περιφέρεια».
Από μυστικά εργαστήρια σε απομονωμένες περιοχές της ζούγκλας στην πολιτεία Σαν, στην ανατολική Μιανμάρ, οι συμμορίες της χώρας, όπως και αυτές από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, στέλνουν εμπόρευμα στην Ταϊλάνδη, στο Λάος και στη Μαλαισία. Κατόπιν προωθούν εμπόρευμα στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στην Ιαπωνία, στις Φιλιππίνες, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.
Οι μεθαμφεταμίνες καταναλώνονται κυρίως σε δύο μορφές: την κρυσταλλική («ice») ή σε χάπια, γενικά υψηλότερης καθαρότητας.
Το ONUDC καταγράφει ελαφριά μείωση των κατασχέσεων ποσοτήτων κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης — οι αρχές αναχαίτισαν 79 τόνους το 2021, έναντι 82 πριν από δύο χρόνια. Η αύξηση ωστόσο παραμένει θεαματική την τελευταία δεκαετία: η ποσόστητα που είχε κατασχεθεί το 2011 δεν ξεπερνούσαν τους δέκα τόνους.