Ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να μεταφέρει ένα αυστηρό μήνυμα στους ηγέτες του Λιβάνου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Πέμπτη (06/02): Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν την ανεξέλεγκτη επιρροή της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.
Το μήνυμα θα είναι ότι ο Λίβανος θα αντιμετωπίσει βαθύτερη απομόνωση και οικονομική καταστροφή, εάν δεν σχηματίσει μια κυβέρνηση δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις, στην εξάλειψη της διαφθοράς και στον περιορισμό του ασφυκτικού ελέγχου της σιιτικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης, έναν δυτικό διπλωμάτη και περιφερειακές κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Μόργκαν Ορθάγους, αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή, θα συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ζοζέφ Αούν, τον υποψήφιο πρωθυπουργό Ναουάφ Σαλάμ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπερί.
Στον Σαλάμ ανατέθηκε πριν από τρεις και πλέον εβδομάδες, ο σχηματισμός κυβέρνησης, στην οποία τα ανώτερα αξιώματα κατανέμονται παραδοσιακά μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων του Λιβάνου, στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου συστήματος διαμοιρασμού της εξουσίας.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περιορίσουν την επιρροή που θα ασκεί η Χεζμπολάχ σε αυτήν, σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν από το χτύπημα που δέχθηκε η ομάδα στον πόλεμο με το Ισραήλ πέρυσι.
«Είναι σημαντικό για εμάς να δώσουμε τον τόνο για το πώς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μοιάζει ο νέος Λίβανος στο μέλλον», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν διαλέγει μεμονωμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά διασφαλίζει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα έχει καμία συμμετοχή στην κυβέρνηση.
«Υπήρξε ένας πόλεμος και η Χεζμπολάχ ηττήθηκε και πρέπει να παραμείνει ηττημένη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Δεν θέλετε κάποιον διεφθαρμένο. Είναι μια νέα μέρα για τον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ ηττήθηκε και η νέα κυβέρνηση πρέπει να ταιριάζει με αυτή τη νέα πραγματικότητα».
Σημειώνεται πως η Χεζμπολάχ και η σιιτική σύμμαχός της Αμάλ - με επικεφαλής τον επί μακρόν πρόεδρο του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Μπέρι - κατέχουν σημαντικό αριθμό εδρών στο 128μελές κοινοβούλιο του Λιβάνου, το οποίο πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση.
Ο Σαλάμ τους επέτρεψε να διορίσουν τέσσερις από τους πέντε σιίτες υπουργούς στο νέο του υπουργικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του βασικού ρόλου του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με λιβανέζικες πολιτικές πηγές, επέμειναν να διατηρήσουν το δικαίωμα βέτο για το ποιος θα επιλεγεί ως πέμπτος.
Αυτή η διαμάχη διέλυσε τις εικασίες ότι ο Σαλαμ θα ανακοίνωνε τη νέα κυβέρνηση την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από την προσγείωση του Ορτάγκους στον Λίβανο. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Ο Ντέιβιντ Σένκερ, πρώην βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Εγγύς Ανατολής, δήλωσε ότι η πραγματική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προέλθει από πρόσωπα που συνδέονται με την Αμάλ.
«Εάν ο Λίβανος πρόκειται να γίνει μια χώρα που δεν είναι γεμάτη διαφθορά, που αγκαλιάζει τη μεταρρύθμιση και θέλει να προχωρήσει μπροστά ως κυρίαρχο κράτος, τότε ο Ναουάφ Σαλάμ δεν πρόκειται να μπορέσει να διορίσει τη Χεζμπολάχ ή την Αμάλ», πρόσθεσε ο Σένκερ, ο οποίος είναι τώρα ανώτερος συνεργάτης στο think tank Washington Institute.