Αυστρία: Αναμένεται συμφωνία για τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό
Shutterstock
Shutterstock

Αυστρία: Αναμένεται συμφωνία για τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό

Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού θα ενημερώσουν εντός της ημέρας τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν για την πορεία των συνομιλιών τους, με σοβαρή πιθανότητα την ανακοίνωση της σχετικής συμφωνίας, σχεδόν πέντε μήνες μετά τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου 2024.

Ο Κρίστιαν Στόκερ του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), ο Αντρέας Μπάμπλερ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) και η Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ των φιλελεύθερων NEOS εξέδωσαν χθες τη νύχτα κοινή ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «οι συνομιλίες μεταξύ των τριών αρχηγών θα συνεχιστούν το Σάββατο, έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες και νύχτες και στη συνέχεια θα ενημερωθούν πρώτα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και κατόπιν πολίτες». Αρχικά, η συνάντηση των αρχηγών με τον πρόεδρο είχε προγραμματιστεί για χθες, αλλά ακυρώθηκε, καθώς δεν είχε σημειωθεί επαρκής πρόοδος.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο τερμάτισε δεύτερο στις εκλογές, βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την τρίτη δύναμη, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και κατέληξαν χθες σε συμφωνία κυρίως για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και για το πρόγραμμα λιτότητας, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του συνασπισμού τους ωστόσο θα περιοριζόταν σε μία έδρα. Με στόχο τη μεγαλύτερη σταθερότητα της επόμενης κυβέρνησης, στις διαπραγματεύσεις προστέθηκαν και οι NEOS.

ΦVP, SPΦ και NEOS επιχείρησαν να συνεργαστούν και αμέσως μετά τις εκλογές, οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις ωστόσο κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα τη δεύτερη εντολή να λάβει ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), Χέρμπερτ Κικλ και να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με το Λαϊκό Κόμμα. Η επιμονή της ακροδεξιάς να μην επιθυμεί να δεσμευτεί για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αυστρίας οδήγησε σε κατάρρευση και αυτής της προσπάθειας, για να επιστρέψουν κατόπιν εκ νέου στο τραπέζι Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες. Υπό την πίεση του χρόνου, των δημοσιονομικών προβλημάτων και της κοινής γνώμης και με την ακροδεξιά να ενισχύεται συνεχώς στις δημοσκοπήσεις, τα δύο κόμματα κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια συμβιβασμού προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες και εμφανίστηκαν μάλιστα διατεθειμένα σε επιπλέον παραχωρήσεις προκειμένου στην κυβέρνηση να συμμετέχουν και οι NEOS, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης ή Εξωτερικών.

Την Παρασκευή, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν σε ανακοίνωσή του επανέλαβε την έκκλησή του προς τα κόμματα «να αγκαλιάσουν το πνεύμα του συμβιβασμού για το κοινό καλό». «Μια λειτουργική δημοκρατία απαιτεί το θάρρος να υπερασπίζεται κανείς τις απόψεις του, αλλά και τη  σοφία να βρίσκει λύσεις μέσω των συμβιβασμών», ανέφερε ο πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις αντιμετώπιζαν δυσκολίες.

Η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς η Αυστρία απειλείται με «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.