Τις χώρες-μέλη του που έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρόκειται για 16 χώρες: Βρετανία, Καναδάς, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Επίσης, η Ουκρανία έχει ήδη λάβει σημαντικά οπλικά συστήματα, όπως αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και αντιαεροπορικούς πυραύλους από το ΝΑΤΟ, καθώς εκατομμύρια ευρώ ως οικονομική βοήθεια.
ΗΠΑ: Στρατιωτική βοήθεια αξίας 350 εκ. δολαρίων για την ενίσχυση αντιαεροπορικών και αντιαρματικών συστημάτων.
Καναδάς: Οπλικά συστήματα και δάνειο 394.000.000 δολαρίων.
Γερμανία: 1.000 αντιαρματικά συστήματα, 500 πυραύλους Στίνγκερ, εννέα οβιδοβόλα, 14 εξοπλισμένα οχήματα, 10.000 τόνους καυσίμων.
Γαλλία: Καύσιμα, αντιαεροπορικά συστήματα, ψηφιακά όπλα.
Μ. Βρετανία: Έχει προαναγγείλει την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Βέλγιο: 3.000 αυτόματα όπλα, 200 αντιαρματικά, 3.800 τόνους καυσίμων.
Ολλανδία: 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, κράνη, 20 εκ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τσεχία: 4.000 όλμους, 30.000 πιστόλια, 7.000 πυροβόλα όπλα, 3.000 αυτόματα όπλα, εκατομμύρια σφαίρες.
Ιταλία: 110.000.000 ευρώ.
Πορτογαλία: Κυάλια νυκτερινής όρασης, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, τυφέκια G3.
Ελλάδα: Αμυντικό εξοπλισμό, ανθρωπιστική βοήθεια.
Ρουμανία: Περίθαλψη τραυματιών σε 11 στρατιωτικά νοσοκομεία της, καύσιμα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη.
Ισπανία: Ιατρικό και αμυντικό εξοπλισμό.
Ανθρωπιστική βοήθεια
Χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ή έχουν ανοίξει τα σύνορά τους για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
Η Ουκρανία, η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν ήδη δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Ιταλία παρέχει άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση, ενώ η Τουρκία έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.
«Καλωσορίζω το γεγονός ότι οι σύμμαχοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για να υποστηρίξουν την Ουκρανία με επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και οι σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να διατηρήσει αυτό το δικαίωμα. Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα της πλήρους υποστήριξης του ΝΑΤΟ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.