Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, στην καθαριότητα, στην παράδοση τροφίμων και γενικά σε επαγγέλματα πιο εκτεθειμένα στον κορονοϊό, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι ισπανόφωνοι και αφροαμερικάνοι, συγκαταλέγονται στην πλειοψηφία των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 62% του ποσοστού των συνολικών θυμάτων στην αμερικανική μητρόπολη ανήκουν στις παραπάνω κοινότητες.
Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες αμερικανικές πόλεις με μεγάλη παρουσία αφροαμερικανικών κοινοτήτων. Στο Σικάγο το 70% των θανάτων από τον COVID-19 αφορά αφροαμερικανούς, ενώ μεγάλα επίσης είναι τα ποσοστά σε Ντιτρόιτ, Μιλγουόκι και Νέα Ορλεάνη.
Στο ερώτημα κατά πόσο το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι πιο αδύναμοι είναι ικανό να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι ενόψει και των εκλογών του Νοεμβρίου, απάντηση ακόμη δεν υπάρχει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα έχει ανάψει.
Πρώτος πήρε δημόσια θέση ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς και που με αφορμή τα ηγετικά χαρακτηριστικά που δείχνει στην μάχη κατά του ιού, αρκετοί θεωρούν ότι θα ήταν ο ιδανικός αντίπαλος του Τραμπ.
«Μας σοκάρουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας των ισπανόφωνων και των αφροαμερικανών στη Νέα Υόρκη; Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, δεν θα έπρεπε. Γνωρίζουμε για την ανισότητα του συστήματος υγείας. Οι πιο φτωχές κοινότητες ανθρώπων συχνά πληρώνουν υψηλότερο τίμημα σε τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις, οι οποίες φέρνουν στο φως τις διακρίσεις και τον συστημικό ρατσισμό του συστήματος», ανέφερε πρόσφατα ο Κουόμο μέσω της εκπομπής «Good Morning America» του ABC.
Θέση στο θέμα πήρε με πρόσφατο tweet του και ο Μπαράκ Ομπάμα. «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι φυλετικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες παίζουν έναν ρόλο στο ποιος πλήττεται πιο σκληρά από τον ιό. Είναι μία υπενθύμιση αυτή για όσους χαράσουν τις πολιτικές ώστε να κρατούν στην πρώτη γραμμή τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
We can't deny that racial and socioeconomic factors are playing a role in who is being hit the hardest by the virus. It's a reminder for our policymakers to keep our most vulnerable communities at the forefront when making decisions.https://t.co/aipc8p7Hwh
— Barack Obama (@BarackObama) April 13, 2020
Γιατί πλήττονται περισσότερο από την πανδημία οι αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι; Μα προφανώς επειδή δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν στο σπίτι και γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους την ίδια ποιότητα ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με άλλες ομάδες, είναι οι απαντήσεις.
Οι κοινωνικές βέβαια ανισότητες στις ΗΠΑ ήταν γνωστές και πριν την πανδημία. Τώρα ωστόσο, ενόψει και των εκλογών και μετά από τόσα κρούσματα στις δύο αυτές κοινότητες, η συζήτηση αποκτά άλλη διάσταση. Στη δημόσια κουβέντα που γίνεται ήδη και θα ενταθεί όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές, ερωτήματα όπως ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις κοινότητες, ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας τους, ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες για τα πολλά ποσοστά κρουσμάτων που παρουσιάζουν, θα τίθενται ολοένα πιο πιεστικά.
Βαρύ τίμημα δεν πληρώνουν μόνο οι αφροαμερικάνοι και οι ισπανόφωνοι. Η νεαρή Άντζι που κατάγεται από την Κορέα και είναι κοινωνική λειτουργός σε νοσοκομείο στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, μέσα από το κανάλι του Guardian στο Youtube, περιέγραψε πρόσφατα τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται καθημερινά η ίδια, πηγαίνοντας στη δουλειά της.
Η κάμερα κατέγραψε την καθημερινή διαδρομή που ακολουθεί η νεαρή Κορεάτισσα, περπατώντας μερικά μέτρα μέχρι τη στάση 86 του μετρό της Νέας Υόρκης, προκειμένου να φτάσει από το ανατολικό Χάρλεμ όπου κατοικεί ως το Μπρονξ όπου και η δουλειά της. Ενώ ακυρώνει το εισιτήριό της μαθαίνουμε ότι η χρήση του μετρό έχει μειωθεί εν μέσω πανδημίας κατά 92%, κι όμως, με μια ματιά μπορεί να καταλάβει ο καθένας το πρόβλημα : Δίπλα στην Άντζι περιμένουν να μπουν στο επόμενο βαγόνι μόνο Ισπανόφωνοι και Αφροαμερικανοί. Και ακριβώς επειδή οι ώρες εργασίας τους συμπίπτουν, υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, άρα και αυξημένος κίνδυνος.
«Είναι όλοι», όπως εξηγεί η Άντζι, «εργαζόμενοι που πρέπει να πάνε στη δουλειά τους και δεν έχουν άλλον τρόπο, επίσης δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, ενώ άλλοι χρειάζεται να ταξιδέψουν για να προμηθευτούν τα άκρως απαραίτητα, καθώς δεν έχουν στην γειτονιά τους ανοιχτά παντοπωλεία».
«Κάθε εργαζόμενος σε νοσοκομείο θα έπρεπε να δικαιούται δωρεάν μεταφορά στην εργασία του και επιστροφή από αυτήν», γράφουν τα σχόλια κάτω από το βίντεο της Άντζι. «Αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», σχολιάζει άλλος χρήστης, για «θλιβερή πραγματικότητα της σημερινής Αμερικής, το να ρισκάρεις τη ζωή σου για πενταροδεκάρες”, κάνει λόγο κάποιος άλλος, ενώ δεν λείπουν και τα εθνικιστικά σχόλια όπως το «πήγαινε πίσω στην Κορέα, οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος για όλους».
Κλείνοντας την αφήγησή της, η Άντζι εξομολογείται ότι εκτός από τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζει για να ανταπεξέλθει καθημερινά στις συνθήκες της πανδημίας, φορτώνεται κι ένα τεράστιο επιπλέον βάρος ενοχής, ως επιβάτης του μετρό. Κάθε φορά που φτάνει στην εργασία της έρχεται αντιμέτωπη με σχόλια όπως «όσοι παίρνουν το μετρό δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ» ή «πρέπει να βρεις άλλον τρόπο να έρχεσαι, όχι με το μετρό».
AP Photo/Bebeto Matthews