Το Ισραήλ ανακοίνωσε στις 11 Οκτωβρίου πως θα προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση μέσα στη Γάζα προκειμένου να «τελειώσει» την Χαμάς μετά από το μακελειό που προκάλεσαν οι τρομοκράτες της.
Πάνω από 300.000 έφεδροι έχουν κληθεί για τις IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας). Τα αγροκτήματα, τα χωράφια και τα κιμπούτζ στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων της Γάζας είναι γεμάτα με άρματα μάχης Merkava, αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού και χιλιάδες βαριά οπλισμένο πεζικό με πλήρη πολεμική εξάρτηση.
Ωστόσο μία στρατιωτική επιχείρηση μέσα στη Γάζα είναι ένας στόχος πολύ πιο φιλόδοξος από οτιδήποτε έχει κάνει το Ισραήλ στο παρελθόν. Θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες και να έχει πολλές απώλειες τόσο σε στρατιωτικό, αλλά και σε επίπεδο άμαχου πληθυσμού. Γι αυτό και αναλυτής του BBC αναρωτιέται αν «είναι ρεαλιστικός ένα τέτοιος στόχος και πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί;».
Γιατί λοιπόν το Ισραήλ δεν έχει ξεκινήσει την υποσχεθείσα εισβολή του στη Γάζα;
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και το ισραηλινό ναυτικό σφυροκοπούν κάθε ύποπτο κρησφύγετο και αποθήκη όπλων της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας μεγάλο αριθμό αμάχων κατά τη διαδικασία, καθώς και μικρό αριθμό διοικητών της Χαμάς.
Ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων που προκλήθηκε από την έκρηξη της Τρίτης σε κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας, για την οποία ευθύνονται και οι δύο πλευρές και την οποία αρνούνται, το μόνο που θα κάνει είναι να φουντώσει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στην περιοχή.
Οι κίνδυνοι που κρύβονται
Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ φαίνεται πως έχει καθυστερήσει γιατί σκοντάφτει σε διάφορους παράγοντες. Από τη μία η Χαμάς, αυτό το διάστημα θα έχει προετοιμαστεί για την ισραηλινή επιχείρηση μέσα στη Γάζα. Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η Χαμάς θα έχει τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και θα έχει στήσει ενέδρες στη Γάζα προκειμένου να ανακόψει τις επιχειρήσεις των στρατιωτών του Ισραήλ. Παράλληλα οι ένοπλοι της Χαμάς θα χρησιμοποιήσουν το εκτεταμένο δίκτυο τούνελ κάτω από το έδαφος της Γάζας προκειμένου να κάνουν αιφνιδιαστικές αντεπιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις.
Σημειώνεται πως το 2014, ισραηλινά τάγματα πεζικού υπέστησαν βαριές απώλειες από νάρκες, ελεύθερους σκοπευτές και ενέδρες, ενώ εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε μάχες σε μια βόρεια συνοικία της πόλης της Γάζας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ έχει ζητήσει την εκκένωση από αμάχους του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας νότια του ποταμού Wadi Gaza.
Την ίδια στιγμή η Γάζα μετατρέπεται σε «κολαστήριο», όπως προειδοποιεί και ο ΟΗΕ. Ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται γρήγορα, ενώ εξαντλούνται τα αποθέματα νερού, ενέργειας και καυσίμων.
H διάσωση των αμάχων
Πολλοί από τους ομήρους είναι Ισραηλινοί, αλλά υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός ξένων πολιτών και ατόμων με διπλή υπηκοότητα, κάτι που σημαίνει ότι πολλές άλλες κυβερνήσεις - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου - έχουν συμφέρον από την επιχείρηση αυτή και την ασφαλή απελευθέρωση των ανθρώπων που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.
Υπενθυμίζεται πως το 2011, το Ισραήλ αντάλλαξε περισσότερους από 1.000 κρατούμενους για την απελευθέρωση ενός στρατιώτη, του Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατούνταν από τη Χαμάς για πέντε χρόνια. Αλλά το Ισραήλ θα το σκεφτεί διπλά πριν από μια άλλη μεγάλη απελευθέρωση κρατουμένων, επειδή ένας από τους άνδρες που απελευθερώθηκαν σε εκείνη την ανταλλαγή ήταν ο Yahya Sinwar, ο οποίος έκτοτε έγινε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα.
Οι αντιδράσεις των γειτόνων
Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την έναρξη, τη διάρκεια, αλλά και το αποτέλεσμα μιας χερσαίες επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα είναι οι αντιδράσεις των γειτόνων του Ισραήλ.
«Όσο περισσότερο υποφέρουν οι κάτοικοι της Γάζας μετά την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα δέχεται η Αίγυπτος, για να φανεί ότι δεν έχει γυρίσει την πλάτη στους Παλαιστίνιους», λέει ο Ofir Winter του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.
Ομως και αυτή η εξέλιξη δεν θα κάνει το Κάιρο να επιτρέψει ένα μαζικό πέρασμα των κατοίκων της Γάζας στο βόρειο Σινά ή να δράσει στρατιωτικά εναντίον του Ισραήλ για λογαριασμό τους.
Από την άλλη ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα έχει επίσης μιλήσει για «κόκκινη γραμμή» σε κάθε πιθανή προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη Γάζα: «Όχι πρόσφυγες στην Ιορδανία, όχι πρόσφυγες στην Αίγυπτο», είχε ξεκαθαρίσει.
Τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο βρίσκονται επίσης υπό στενή παρακολούθηση.