BBC: Χωρίς την Ουκρανία οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία
Shutterstock
Shutterstock

BBC: Χωρίς την Ουκρανία οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία

Χωρίς την Ουκρανία φαίνεται πως θα  διεξαχθούν οι προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και ΗΠΑ, οι οποίες αναμένονται τις επόμενες ημέρες στη Σαουδική Αραβία.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο BBC News ότι η Ουκρανία δεν έχει προσκληθεί και δεν στέλνει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες αυτές.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο θα συμμετείχε πράγματι στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, φαίνεται ότι αυτό δε θα γίνει σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

Από την άλλη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε τη σταθερή του θέση ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία ειρηνευτική συμφωνία που θα συναφθεί αποκλειστικά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, χωρίς την παρουσία της ίδιας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του NBC News, ο Ζελένσκι κατέστησε σαφές πως η χώρα του δε θα επιτρέψει να ληφθούν αποφάσεις ερήμην της. «Δε θα δεχθώ ποτέ οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την Ουκρανία. Ποτέ» δήλωσε κατηγορηματικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος έχει επαναλάβει αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας την τελευταία εβδομάδα, απηύθυνε αυτή τη φορά το μήνυμά του στο αμερικανικό κοινό, ενισχύοντας τη θέση του έναντι της Ουάσιγκτον. «Αυτός είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, εναντίον μας, και αφορά τις δικές μας ανθρώπινες απώλειες», πρόσθεσε.

Στη διάσκεψη του Μονάχου, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει άμεσα σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν.

«Θα υπάρξει ειρήνη μόνο αν διασφαλιστεί η κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη διάσκεψη το Σάββατο. «Επομένως, μια υπαγορευμένη ειρήνη δεν θα βρει ποτέ την υποστήριξή μας». 

Την ίδια ώρα, η ρωσική πλευρά σχολίασε και την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία προκάλεσε έντονη διπλωματική κινητικότητα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τηλεφώνημα σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, με επίκεντρο την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

«Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι πλέον θα επιδιώξουμε την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες δε θα σταθούν εμπόδιο στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης τους στο προσεχές μέλλον.