Ένας άνθρωπος έχασε σήμερα τη ζωή του και τρεις τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ιράν, στην οποία σημειώθηκαν αιματηρές ταραχές τον περασμένο μήνα, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Η επίθεση αυτή, η οποία διαπράχθηκε από «μια τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με την παγκόσμια αλαζονεία» (οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, σύμφωνα με τη διατύπωση που χρησιμοποιεί το Ιράν), σημειώθηκε στις 09:30 (08:00 ώρα Ελλάδος) στην πόλη Σαραβάν, σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Πακιστάν, διευκρίνισε το Irna.
Μια βόμβα εξερράγη σε πλατεία, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό «τριών πολιτών που τη διέσχιζα», πρόσθεσε το πρακτορείο χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Η επίθεση αυτή, η οποία διαπράχθηκε την πρώτη ημέρα του ιρανικού έτους 1400, σημειώνεται περίπου έναν μήνα έπειτα από φονικές ταραχές που σημειώθηκαν στη Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.
Σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, δύο άνθρωποι, ο ένας εκ των οποίων αστυνομικός, σκοτώθηκαν περίπου στις 22 Φεβρουαρίου στη Σαραβάν στα βίαια αυτά επεισόδια που συνδέονταν με τη διανομή καυσίμων στο γειτονικό Πακιστάν.
Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γνωστοποίησε στις αρχές του Μαρτίου ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι, μεταξύ τω οποίων δύο ανήλικοι, σκοτώθηκαν και κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις για υπερβολική χρήση βίας σε παραβίαση «των κανόνων εμπλοκής» κατά διανομέων καυσίμου από εθνικές μειονότητες και διαδηλωτών.
Η βία σε βάρος ανθρώπων που μεταφέρουν καύσιμα πέραν των συνόρων οδήγησε σε διαδηλώσεις που εξαπλώθηκαν από τη Σαραβάν σε άλλες περιοχές της Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ζαχεντάν.
Οι κάτοικοι της επαρχίας αυτής είναι κυρίως σουνίτες, ενώ η πλειονότητα των Ιρανών είναι σιίτες. Το Ιράν έχει από τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων στον κόσμο και υπάρχει κάποιο λαθρεμπόριο καυσίμων σε γειτονικές χώρες.
Η φτωχή αυτή επαρχία αποτελεί από καιρό το επίκεντρο σποραδικών συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και αυτονομιστές μαχητές και λαθρεμπόρους που μεταφέρουν όπιο από το Αφγανιστάν, την πρώτη χώρα παραγωγής της ναρκωτικής αυτής ουσίας στον κόσμο.