Βόρεια Κορέα: Απειλεί με κατάρριψη κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ
AP
AP

Βόρεια Κορέα: Απειλεί με κατάρριψη κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα απείλησε σήμερα να καταρρίψει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη αν παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν υποβρύχιο που φέρει πυραύλους με πυρηνική γόμωση στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βορειοκορεατικού υπουργείου Άμυνας, οι ΗΠΑ έχουν «εντείνει τις κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες πάνω από το επίπεδο του πολέμου»: αναφέρθηκε σε πολυάριθμες πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών τον Ιούλιο, τις οποίες χαρακτήρισε «προκλητικές», για οκτώ συνεχόμενες ημέρες.

Αεροσκάφος αναγνώρισης, επέμεινε, παρεισέφρησε «επανειλημμένα» στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας πάνω από την ανατολική θάλασσα, ή θάλασσα της Ιαπωνίας.

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε και αναμεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο εκπρόσωπος προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου «ατυχήματος» που μπορεί να προκαλέσει αυτή η δραστηριότητα, ως και την «πτώση» αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε προηγούμενα συμβάντα κατά τα οποία η Πιονγκγιάνγκ είχε καταρρίψει αμερικανικά αεροπλάνα και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον πως η κατασκοπευτική δραστηριότητά της θα έχει συνέπειες.

Στην ανακοίνωση καταδικάζεται επίσης η προβλεπόμενη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ στρατηγικών πόρων στη Νότια Κορέα· η Πιονγκγιάνγκ κάνει λόγο για «απροκάλυπτο πυρηνικό εκβιασμό» από πλευράς Σεούλ και για σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με διακήρυξη που συνυπογράφτηκε τον Απρίλιο με τη Σεούλ, θα στείλει υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους να ελλιμενιστεί στη Νότια Κορέα για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

Η σχέση ανάμεσα στις δυο Κορέες βρίσκονται στο ναδίρ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε πέρυσι «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας του και αξίωσε να αυξηθεί η παραγωγή όπλων, ειδικά τακτικών πυρηνικών όπλων.

Αντιδρώντας, Σεούλ και Ουάσιγκτον διεμήνυσαν πως η Πιονγκγιάνγκ εκτίθεται στον κίνδυνο πυρηνικών πληγμάτων αντιποίνων που θα σήμαινε το «τέλος» της αν η κυβέρνησή της αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον τους.

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει φέτος τις δοκιμές όπλων αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της, εκτοξεύοντας ιδίως τους πιο ισχυρούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στο οπλοστάσιό της.