Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν τίμησε σήμερα τη 10η επέτειο από τον θάνατο του πατέρα του και προκατόχου του και παραβρέθηκε σε εκδήλωση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο μαυσωλείο όπου βρίσκεται η σορός του ενώ σε όλη τη χώρα έγιναν τελετές μνήμης και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.
Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο δεύτερος της δυναστείας της οικογένειας Κιμ, κυβέρνησε τη Βόρεια Κορέα για 17 χρόνια μέχρι τον θάνατό του στις 17 Δεκεμβρίου του 2011. Εκείνη την περίοδο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν μετέδωσαν την είδηση παρά μόνο δύο ημέρες αργότερα.
Σήμερα, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με ανθρώπους να τηρούν αρκετά λεπτά σιγής και να υποκλίνονται μπροστά από πορτρέτα και αγάλματα του Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Ο γιος του, ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, εμφανίστηκε με εκατοντάδες αξιωματούχους σε τελετή έξω από το Παλάτι του Ήλιου Κουμσουσάν στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, όπου βρίσκονται οι σοροί του Κιμ Γιονγκ Ιλ και του πατέρα του, ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, του Κιμ Ιλ Σουνγκ.
Ντυμένος με ένα μαύρο, δερμάτινο παλτό, ο Κιμ Γιονγκ Ουν στάθηκε σοβαρός κάτω από ένα μεγάλο κόκκινο πανό με την εικόνα του πατέρα του, αλλά δεν φάνηκε να μιλάει.
Οι εφημερίδες --που ελέγχονται στενά από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας-- δημοσίευσαν άρθρα που επαινούσαν την «επαναστατική ηγεσία» του Κιμ Γιονγκ Ιλ, καλώντας τον λαό να παραμείνει πιστός στον γιο του.
«Με τον αξιοσέβαστο ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, πρέπει να ενισχύσουμε την πίστη μας προς το κόμμα και την επανάσταση», ανέφερε η Ροντόνγκ Σινμούν, η επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος.
Υπό τη διακυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ιλ, η Βόρεια Κορέα υπέφερε από λιμό τη δεκαετία του 1990 και ο γιος του, ερχόμενος στην εξουσία, υποσχέθηκε ότι οι πολίτες δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να σφίξουν το ζωνάρι.
Δέκα χρόνια αργότερα, ωστόσο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αντιμέτωπος με εκτεταμένα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσαν οι διεθνείς κυρώσεις, που επιβλήθηκαν για τα πυρηνικά όπλα και τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, οι φυσικές καταστροφές, καθώς και το κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισε η ίδια η Πιονγκγιανγκ για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού και το οποίο ελαχιστοποίησε το εμπόριο.