Εκπρόσωποι των εθνικών εργοδοτικών οργανώσεων συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ για να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Εξετάστηκαν συγκεκριμένα σενάρια για την αποζημίωση των επιχειρήσεων για τις τιμές που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και διαπιστώθηκε ότι και οι δύο πλευρές «μιλούν» την ίδια γλώσσα, όσον αφορά την κατάσταση στην αγορά ενέργειας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των οργανώσεων, με παρουσία εκπροσώπων του Συνδέσμου Βιομηχανικού Κεφαλαίου της Βουλγαρίας (AICB), της Βουλγαρικής Βιομηχανικής Ένωσης, του Βουλγαρικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων και της Ένωσης Ιδιωτικών Οικονομικών Επιχειρήσεων (UPEE).
Οι εκπρόσωποι ζήτησαν να γίνουν γρήγορες και συντονισμένες ενέργειες από τους κρατικούς θεσμούς ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις, να χαθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξουν κοινωνικές εντάσεις.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις θα συμφωνούσαν στην καταβολή αποζημίωσης για οποιαδήποτε τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας άνω των 185 λέβα ανά μεγαβατώρα, αλλά χωρίς προϋποθέσεις στο ύψος της αποζημίωσης, ανέφερε ο πρόεδρος του AICB Βασίλ Βέλεφ.
Υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι η πρόταση των επιχειρήσεων είναι να δοθεί αποζημίωση ίση με το 75% της τιμής που υπερβαίνει την προβλεπόμενη τιμή αγοράς των 119 λέβα ανά μεγαβατώρα την οποία καθόρισε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Το υπουργείο Ενέργειας έχει προτείνει η αποζημίωση να μην ξεπερνά τα τρία τέταρτα της τιμής που υπερβαίνει τα 185 λέβα ανά μεγαβατώρα, που ήταν η τιμή αγοράς τον Ιούλιο, με ένα πρόσθετο πλαφόν ύψους 30% στην τιμή της αγοράς.
Οι εργοδότες αντέτειναν ότι η τιμή του ηλεκτρικού αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 500-800 λέβα ανά μεγαβατώρα και δεν πρόκειται να δεχθούν πρόσθετο πλαφόν.
«Ο πρόεδρος και εμείς συμφωνούμε στις εκτιμήσεις μας για την κατάσταση και την προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος», σχολίασε ο Βέλεφ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο πρόεδρος θα βοηθήσει να βρεθούν λειτουργικές λύσεις για αυτό το «βραχυπρόθεσμο πρόβλημα».
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την ανάγκη χάραξης μιας νέας ενεργειακής στρατηγικής. Οι εργοδοτικές οργανώσεις προέτρεψαν τον πρόεδρο να συγκροτήσει ένα συμβουλευτικό όργανο που θα καταρτίσει αυτή τη στρατηγική και θα αντιμετωπίζει ακραίες καταστάσεις, όπως η τρέχουσα, με τις τιμές της ενέργειας.
Οι εργοδότες είναι επίσης πρόθυμοι να συναντηθούν με την εκτελεστική εξουσία για να συζητήσουν την κατάσταση.
Ο Βέλεφ είπε ότι με βάση τα διάφορα σενάρια η βουλγαρική βιομηχανία ενέργειας θα αποκομίσει μετά τις αποζημιώσεις πρόσθετα κέρδη ύψους έως 500 εκατομμυρίων λέβα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το υψηλότερο από το αναμενόμενο κέρδος θα επιτρέψει να χορηγηθούν δίκαιες αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις και άλλους χρήστες της ελεύθερης αγοράς, όπως σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία.
Ο Βέλεφ είπε επίσης ότι οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν για πολύ καιρό αν δεν λάβουν αποζημίωση για τις υψηλές τιμές του ρεύματος. Έχουν ήδη περιορίσει τη δραστηριότητά τους και εκείνες που έχουν κλείσει πιθανότατα δεν θα επαναλειτουργήσουν ποτέ. Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν χαθεί περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας αυτή τη χρονιά και η κατάσταση θα επιδεινωθεί χωρίς δίκαιες αποζημιώσεις.
Όταν ρωτήθηκε από το ΒΤΑ τι ακριβώς μπορεί να κάνει ο πρόεδρος Ράντεφ για τις τιμές του ηλεκτρικού, η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Οικονομικών Επιχειρήσεων Βιολίνα Νοβάκοβα είπε ότι μπορεί να μιλήσει στην κυβέρνηση και να ξεκινήσει έναν διάλογο για το θέμα, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών.
Ο πρόεδρος Ράντεφ συμφώνησε ότι απαιτείται άμεση ανάληψη δράσης για να εξουδετερωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Πρόσθεσε ότι θα μέτρα για τους μη οικιακούς καταναλωτές θα διασφαλίσουν την επιβίωση των επιχειρήσεων και θα διαφυλάξουν την ανταγωνιστικότητά τους. Τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν επίσης στη συγκράτηση του πληθωρισμού και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων, πρόσθεσε.
Ο Ράντεφ συμφώνησε ότι μετά τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, χρειάζεται μια μεσοπρόθεσμη πολιτική για τον ενεργειακό τομέα ώστε να διασφαλιστεί μια ισορροπημένη προσέγγιση και να προληφθεί μια ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία.
Ο πρόεδρος Ράντεφ υποστήριξε ότι η προτεραιότητα όσον αφορά τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις που σχετίζονται με την υψηλή τιμή του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι η προστασία του λαού και της οικονομίας. «Υπάρχουν δυσαναλογίες στην κοινή ενεργειακή αγορά και αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε. Αναμένει, όπως είπε, να δει την αναθεωρημένη έκθεση ελέγχου για τη λειτουργία των χρηματιστηρίων ενέργειας και του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών αερίων στην ΕΕ, την οποία ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με τους εργοδότες, καθώς θα αναζητούνται μακροπρόθεσμες λύσεις στην ενεργειακή κρίση, ανέφερε το Γραφείο Τύπου της προεδρίας.