H Σερβία παρέλαβε εκ νέου οπλικά συστήματα από τη Ρωσία παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρουσίασε την Τετάρτη ένα ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικής παρεμβολής κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γνωστό ως Repellent, το οποίο, όπως είπε πρόσφατα, «βρίσκεται στα χέρια μας».Μιλώντας πριν από την εθνική γιορτή της Σερβίας την Πέμπτη, ανέφερε πως «Αυτό είναι το Repellent. Δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το Krasukha, αλλά είναι εξαιρετικό», δήλωσε ο Βούτσιτς, αναφερόμενος σε ένα ρωσικό επίγειο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.
Η παράδοση έγινε στη Σερβία πριν από λίγους μήνες, παρόλο που ο εναέριος χώρος της χώρας περιβάλλεται σχεδόν πλήρως από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που συμφωνούν με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η Σερβία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, ενώ είναι επίσης η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που συνεχίζει να υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με τη Μόσχα.
Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης στρατιωτικής ενίσχυσης της Σερβίας προέρχεται από τη Ρωσία. Άλλα υλικά προέρχονται από την Κίνα, καθώς και από ορισμένους ευρωπαίους κατασκευαστές όπλων και αεροσκαφών.
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Βούτσιτς αναφορικά με πιθανές απειλές ήταν επικεντρωμένο στο Κόσοβο.
«Αν κάποιος προσπαθούσε να πραγματοποιήσει μια επίθεση εναντίον της Σερβίας, όπως συνέβη το 1999, τεχνικά δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Βούτσιτς. «Θα έπρεπε να επιτεθούν από έξω, από απόσταση, από την Αδριατική ή τη Μεσόγειο Θάλασσα, με πυραύλους κρουζ».