Βρετανία: Με έκδοση βίζας η είσοδος των Ευρωπαϊκών από 2 Απριλίου - Τι θα ισχύει για τους Έλληνες

Βρετανία: Με έκδοση βίζας η είσοδος των Ευρωπαϊκών από 2 Απριλίου - Τι θα ισχύει για τους Έλληνες

Υποχρεωτική καθίσταται η έκδοση  ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) ή ηλεκτρονικής visa (e-visa) για τους Ευρωπαίους πολίτες - ανάμεσά τους και τους Έλληνες - για την είσοδό τους στη Βρετανία είτε για λόγους νόμιμης παραμονής ή εργασίας ή ακόμη και για λόγους αναψυχής σε λίγους μήνες. Η χώρα υιοθετεί ένα μέτρο που ισχύει ήδη για χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία με σκοπό την ασφάλεια των συνόρων.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί πολίτες. Όλοι οι υπόλοιποι θα χρειάζονται ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) ή ηλεκτρονική visa (e-visa). H ΕΤΑ θα επεκταθεί στους Ευρωπαίους από τις 5 Μαρτίου 2025 και από τις 2 Απριλίου θα τη χρειάζονται για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ήδη, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 27 Νοεμβρίου 2024, οι μη Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA, ενώ θα χρειάζονται ETA για να ταξιδέψουν από τις 8 Ιανουαρίου 2025.

Οι ηλεκτρονικές ταξιδιωτικές άδειες (ΕΤΑ) συνδέονται ψηφιακά με το διαβατήριο του ταξιδιώτη και διασφαλίζουν τη διενέργεια ισχυρότερων ελέγχων ασφαλείας.

Η ETA κοστίζει 10 λίρες (12 ευρώ) και επιτρέπει πολλαπλά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο για παραμονή έως 6 μήνες κάθε φορά σε διάστημα 2 ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο του κατόχου της - όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα.  

Οι πληροφορίες σχετικά με την επιλεξιμότητα της ETA είναι διαθέσιμες στο GOV.UK και όποιος χρειάζεται να υποβάλει αίτηση για ETA θα μπορεί να το κάνει μέσω μιας γρήγορης και απλής διαδικασίας χρησιμοποιώντας την εφαρμογή UK ETA.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών «οι Έλληνες πολίτες, καθώς και οι πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ, θα χρειάζονται ETA (Electronic Travel Authorisation) για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομο χρονικό διάστημα διαμονής από τις 2 Απριλίου 2025. Θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ETA από τις 5 Μαρτίου 2025 λαμβάνοντας υπόψη ένα χρόνο επεξεργασίας τουλάχιστον 3 ημερών».

Σημειώνει δε ότι «θα απαιτείται φωτογραφία του αιτούντος και του διαβατηρίου του, απάντηση σε ορισμένες ερωτήσεις και καταβολή τέλους 10 GBP».

Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται:

  • κάτοχοι βρετανικού/ιρλανδικού διαβατηρίου,
  • μόνιμοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου (συμπεριλαμβανομένων των κατόχων καθεστώτος εγκατάστασης και προ-εγκατάστασης),
  • άτομα που υποχρεούνται να υποβάλουν τυπική αίτηση θεώρησης εισόδου για σύντομη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βρετανία έχει γνωστοποιήσει ότι η επέκταση του συστήματος ETA (μέχρι πρότινος ίσχυε μόνο για τους πολίτες επτά χωρών της Μέσης Ανατολής - Μπαχρέιν, Ιορδανία, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) αποσκοπεί στο να επιλέγονται οι ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν εγκαταλείψουν τη χώρα προέλευσής τους.

Κατά την επιβίβαση σε αεροπλάνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπάλληλοι της πύλης του εκάστοτε αεροδρομίου θα επαληθεύουν την ETA μέσω ψηφιακής εφαρμογής μειώνοντας έτσι τον χρόνο και τη σύγχυση στις συνοριακές διαβάσεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αναφέρει από την πλευρά του, επίσης, ότι τα βιογραφικά, βιομετρικά και στοιχεία επικοινωνίας που συλλέγονται κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης, θα συμβάλουν επίσης στην αύξηση της ασφάλειας με την καλύτερη παρακολούθηση των κινήσεων των ταξιδιωτών.