Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση δεν έχει «κόκκινες γραμμές» στις συνομιλίες για το Brexit

Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση δεν έχει «κόκκινες γραμμές» στις συνομιλίες για το Brexit

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση δεν έχει «κόκκινες γραμμές» στις συνομιλίες που διεξάγονται από την Τετάρτη με την αντιπολίτευση προκειμένου να εξευρεθεί μια διέξοδος στο θέμα του Brexit.

«Σε αυτές τις συζητήσεις με τους Εργατικούς, η προσέγγισή μας είναι πως δεν έχουμε κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο Χάμοντ στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Βουκουρέστι.

Υποστηρικτής μιας ήπιας διακοπής σχέσεων με την ΕΕ, την ώρα που άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης τάσσονται υπέρ μιας σκληρής γραμμής, ο Φίλιπ Χάμοντ κάλεσε την παράταξή του να είναι «ανοικτή στις εισηγήσεις που άλλοι μπορεί να κάνουν», υπογραμμίζοντας ότι «ορισμένα άτομα στο Εργατικό Κόμμα κάνουν προτάσεις».

Τα σχόλια αυτά γίνονται καθώς το Εργατικό Κόμμα επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης, εκτιμώντας πως δεν είναι έτοιμη να επεξεργαστεί έναν συμβιβασμό ή να τροποποιήσει τη θέση της στις συνομιλίες οι οποίες συνεχίζονται σήμερα.

«Έχουμε δεσμευθεί σε αυτές τις συνομιλίες καλής πίστης», δήλωσε στο BBC η βουλευτής των Εργατικών Νταϊάν Άμποτ, σκιώδης υπουργός Εσωτερικών της αντιπολίτευσης. «Όμως η κυβέρνηση πρέπει ίσως να δείξει περισσότερη ευελιξία από εκείνην που πρότεινε μέχρι τώρα.». «Φοβόμαστε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει την Πολιτική Διακήρυξη», πρόσθεσε.

Είναι αυτό το κείμενο, που σκιαγραφεί το περίγραμμα της μελλοντικής εμπορικής σχέσεις που θέλουν να έχουν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες μετά το διαζύγιό τους, το οποίο συζητείται στις διαπραγματεύσεις.

Όμως, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την τελωνειακή ένωση και την κοινή αγορά προκειμένου να ακολουθήσει μια αυτόνομη εμπορική πολιτική απέναντι σε τρίτες χώρες, οι Εργατικοί τάσσονται υπέρ ενός πιο ήπιου Brexit, με μια τελωνειακή ένωση και την παραμονή της χώρας στην ενιαία αγορά.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξήγησε χθες Παρασκευή πως αν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν «σύντομα», η κυβέρνηση θα επιδιώξει την επίτευξη «συναίνεσης» υποβάλλοντας διάφορες επιλογές για τη μελλοντική σχέση σε ψηφοφορία στους βουλευτές.

Το Λονδίνο επιδιώκει μια διακομματική επίλυση για την έξοδο από το αδιέξοδο, μετά την απόρριψη από το Κοινοβούλιο όλων των σεναρίων του Brexit, μεταξύ των οποίων, τρεις φορές, τη συμφωνία διαζυγίου που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες, καθώς και πολλές προτάσεις που υπέβαλαν βουλευτές.

Η Τερέζα Μέι ζήτησε χθες μια νέα αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης, η οποία είχε οριστεί αρχικά για τις 29 Μαρτίου και στη συνέχεια παρατάθηκε μέχρι τις 12 Απριλίου, με την επικεφαλής των Συντηρητικών να επιθυμεί μια νέα παράταση έως τις 30 Ιουνίου.

Στις 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit. Το αίτημα για παράταση πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τις άλλες 27 χώρες μέλη της ΕΕ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ