Brexit: Η Βρετανία αναγνωρίζει ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο – Ανησυχία από την ΕΕ

Brexit: Η Βρετανία αναγνωρίζει ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο – Ανησυχία από την ΕΕ

Η Βρετανία βύθισε τις συνομιλίες για το Brexit στο χάος σήμερα δίνοντας στη δημοσιότητα ένα νομοσχέδιο που αναθεωρεί εν μέρει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, κάτι που θεωρείται ότι συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προκάλεσε την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κείμενο αυτό, που αφορά την εσωτερική βρετανική αγορά, παραβιάζει, όπως παραδέχτηκε η βρετανική κυβέρνηση, «με πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο τρόπο» το διεθνές δίκαιο, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει σε τέσσερις μήνες την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εμπορική συμφωνία.

Αν υιοθετηθεί, το νομοσχέδιο θα δίνει στους υπουργούς την εξουσία να αγνοήσουν κάποια σημεία του βορειοϊρλανδικού πρωτοκόλλου, που έχει στόχο να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, που λήγει τον Δεκέμβριο και στη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε σήμερα έντονη ανησυχία για το βρετανικό νομοσχέδιο.
«Πολύ ανήσυχη για τις ανακοινώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τις προθέσεις της να παραβιάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη. Pacta sunt servanda = το θεμέλιο για σχέσεις ευημερίας στο μέλλον», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς ανακοίνωσε σήμερα πως η ΕΕ θα ζητήσει από τους Βρετανούς μια επείγουσα συνάντηση σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδία Μάικλ Μάρτιν δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να του εκφράσει τις «πολύ σοβαρές ανησυχίες» του, ενώ ο αναπληρωτής του, Λίο Βάραντκαρ, έκανε λόγο για απειλή «καμικάζι» από τη μεριά της Βρετανίας, που γύρισε μπούμερανγκ.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να περιμένει από τους Βρετανούς να σέβονται τον νόμο τη στιγμή που η κυβέρνησή του προτίθεται να τον υπονομεύσει, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Περιμένουμε όλοι σ’ αυτή τη χώρα να σέβονται τον νόμο».