Brexit: Στη Βουλή των Κοινοτήτων το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του Τζόνσον

Brexit: Στη Βουλή των Κοινοτήτων το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του Τζόνσον

Το σχέδιο του πρωθυπουργού του Μπόρις Τζόνσον για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου μέσω της καταστρατήγησης ορισμένων τμημάτων της συμφωνίας αποχώρησης της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τεθεί σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στις τάξεις των κυβερνώντων Τόρις.

H Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να  συζητήσει το Νομοσχέδιο της Εσωτερικής Αγοράς (Internal Market Bill), του οποίου την απόσυρση μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Μετά τη συζήτηση, οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα περάσει στο επόμενο στάδιο. Η ψηφοφορία αναμένεται το βράδυ.

Ο Μπόρις Τζόνσον, με πλειοψηφία 80 βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων, αντιμετωπίζει στάση από ορισμένους από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, την ώρα που οι πρώην πρωθυπουργοί Τζον Μέιτζορ, Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Τερέζα Μέι έχουν επικρίνει το νομοσχέδιο.

«Όταν ο πρωθυπουργός της βασίλισσας δίνει τον λόγο του για λογαριασμό της, είναι προφανές ότι θα τον τηρήσει, ακόμη και αν οι συνέπειες είναι δυσάρεστες», δήλωσε ο Τζέφρεϊ Κοξ, πρώην Γενικός Εισαγγελέας του Μπόρις Τζόνσον, στους Times.

Η απόφαση του Τζόνσον να παραβιάσει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο έχει βυθίσει και πάλι την διαδικασία του Brexit σε κρίση, λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την οριστική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους, η κατάθεση του νομοσχεδίου «είναι παραβίαση της υποχρέωσης οι πλευρές να ενεργούν καλή τη πίστει βάσει της συμφωνίας αποχώρησης γιατί με το νομοσχέδιο τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η επίτευξη των στόχων της συμφωνίας». Συμβουλεύουν δε τους «27» να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες μέσω του Δικαστηρίου της Ε.Ε. πριν από το τέλος της περιόδου μετάβασης, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα και εμπορικές κυρώσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ο σχεδιαζόμενος νόμος, που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο, ξεκαθαρίζει τις ασάφειες της Συμφωνίας Αποχώρησης, αλλά επισημαίνει επίσης ότι η βασική της προτεραιότητα είναι η ειρηνευτική συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία του 1998 που τερμάτισε δεκαετίες βίας, πράγμα που αμφισβητούν τόσο οι Βρυξέλλες όσο και πολλοί μέσα στη Βρετανία, αλλά και στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.