Οι αντίπαλοι και οι επικριτές της Εθνικής Συσπείρωσης προειδοποιούν ότι η Γαλλία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πολιτικής καταστροφής, εάν ένα αντιμεταναστευτικό, εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα κερδίσει την πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το CNBC, το οποίο μάλιστα παραθέτει πολιτικούς αναλυτές οι οποίοι τονίζουν πως υπάρχει πραγματική πιθανότητα πρόκλησης ταραχών εάν η ακροδεξιά εισέλθει στην κυβέρνηση και εφαρμόσει πολιτικές που τιμωρούν ορισμένες ομάδες.
Όπως σημειώνει, ψηφοφορία παρακολουθείται στενά από όλα τα στρώματα της γαλλικής κοινωνίας για να διαπιστωθεί εάν η Εθνική Συσπείρωση (RN) θα αξιοποιήσει την αρχική του νίκη στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας ή αν τα κεντρώα και αριστερά κόμματα κατάφεραν να ανακόψουν τις πιθανότητες του κόμματος να εισέλθει στην κυβέρνηση.
Το ακροδεξιό κόμμα RN της Γαλλίας απορρίπτει την ετικέτα του «εξτρεμιστή», λέγοντας ότι υπερασπίζεται τις γαλλικές αξίες, τον πολιτισμό και τους Γάλλους πολίτες σε μια εποχή που πολλοί έχουν βαρεθεί το πολιτικό κατεστημένο της χώρας, του οποίου ηγείται από το 2017 ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Όμως οι αντίπαλοι και οι επικριτές του RN προειδοποιούν ότι η Γαλλία βρίσκεται στο χείλος μιας πολιτικής καταστροφής εάν ένα ανοιχτά αντιμεταναστευτικό, εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα κερδίσει την πλειοψηφία σε αυτές τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του έναντι της σκληρής δεξιάς στις ευρωεκλογές του Ιουνίου», αναφέρει και προσθέτει πως ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ δήλωσε ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν τώρα «ηθικό καθήκον» να σταματήσουν την προέλαση του κόμματος.
Για τους νέους, αριστερούς ψηφοφόρους, η άνοδος του RN στις δημοσκοπήσεις και το γεγονός ότι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των εκλογών το περασμένο Σαββατοκύριακο, είναι ανησυχητικές εξελίξεις που τους κάνουν να φοβούνται για την κοινωνική συνοχή της Γαλλίας, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.
Οι πρόωρες εκλογές έχουν αναδείξει έντονα την πολιτική πόλωση της χώρας, καθώς οι δημοσκοπήσεις ενόψει του τελικού γύρου της ψηφοφορίας την Κυριακή υποδηλώνουν ένα βαθιά διχασμένο έθνος.
Ο πρώτος γύρος των εκλογών είχε ως αποτέλεσμα το ακροδεξιό RN να κερδίσει το 33% των ψήφων, με το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) να συγκεντρώνει το 28% και τον συνασπισμό των κομμάτων που υποστηρίζουν τον Μακρόν (Ensemble ή "Μαζί") να κερδίζει το 20% των ψήφων.
Μετά τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας, τα κόμματα της κεντροδεξιάς και της αριστεράς έκαναν τα πάντα για να αποτρέψουν την πρόκριση του RN στη δεύτερη ψηφοφορία, με στόχο να ανατρέψουν, πάση θυσίας, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος.
Ενώνοντας τις δυνάμεις τους στο λεγόμενο «Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο», τα κεντρώα και αριστερά κόμματα απέσυραν τους υποψηφίους τους σε πολλές εκλογικές περιφέρειες όταν άλλος υποψήφιός τους είχε περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον πολιτικό αντίπαλό του από το RN.
Προσφέροντας στους ψηφοφόρους λιγότερες επιλογές, το αντι-ακροδεξιό μέτωπο ελπίζει ότι το εκλογικό σώμα θα ψηφίσει τον υποψήφιο που δεν είναι του RN. Το αν θα πετύχει αυτό μένει να το δούμε και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι μπορεί να μην πάρουν με καλό μάτι την κίνηση των υπολοίπων κομμάτων που «τους υποδεικνύουν πώς να ψηφίσουν ή ποιον να ψηφίσουν».
Οι εκλογές είναι ένα «χάος»
Το τελικό αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής θα δείξει πόσο δύσκολο θα είναι να βρεθεί συναίνεση στην εθνική πολιτική και την κυβέρνηση στο μέλλον.
Το πώς θα αντιδράσουν οι Γάλλοι στο αποτέλεσμα είναι επίσης αβέβαιο. Η Γαλλία δεν είναι άγνωστη στις πολιτικές αναταραχές, δεδομένου του ευρέως διαδεδομένου αντικυβερνητικού κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα» των τελευταίων ετών και των διαδηλώσεων στους δρόμους από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 30 Ιουνίου.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας φαίνεται να προετοιμάζεται για περισσότερα προβλήματα μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, καθώς φέρεται έτοιμο να αναπτύξει περίπου 30.000 αστυνομικούς σε όλη τη Γαλλία το βράδυ, εν μέσω φόβων για βίαια επεισόδια μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν φέρεται να δήλωσε ότι 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε υπηρεσία στο Παρίσι και τις γύρω περιοχές για να «διασφαλίσουν ότι η ριζοσπαστική δεξιά και η ριζοσπαστική αριστερά δεν θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προκαλέσουν χάος».
Η αστυνομική δύναμη της Γαλλίας έχει, κατά καιρούς, κατηγορηθεί για σκληρή μεταχείριση των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων αναταραχών, εκτοξεύοντας νερό και ρίπτοντας δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών των «κίτρινων γιλέκων» το 2019.
Ένα μέλος της χωροφυλακής, που είναι υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου και τη δημόσια τάξη, δήλωσε στο CNBC ότι «οι γαλλικές εκλογές είναι ένα χάος και ότι ο δημόσιος διχασμός σπάνια ήταν τόσο κραυγαλέος στη Γαλλία».
«Οι απόψεις των ανθρώπων γίνονται όλο και πιο διχασμένες και αυτό γίνεται αισθητό στην καθημερινή ζωή», δήλωσε στο CNBC άλλος χωροφύλακας, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της φύσης της δουλειάς του.
Αστυνομικός δήλωσε ότι αναμένει ταραχές μετά την ψηφοφορία, όποιο κόμμα και αν κερδίσει τις περισσότερες ψήφους. «Θα υπάρξουν ταραχές όποιος και αν εκλεγεί, αυτή είναι η Γαλλία και ο λαός λέει τη γνώμη του», είπε χαρακτηριστικά στο αμερικανικό δίκτυο.
«Πιθανή μια αναταραχή»
Πολιτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η σημερινή πυρετώδης ατμόσφαιρα της γαλλικής πολιτικής και ο ανταγωνισμός μεταξύ των κύριων πολιτικών φορέων των ψηφοφόρων αποτελούν τα συστατικά για περαιτέρω ταραχές.
«Έχετε εδώ όλη τη συνταγή για μια υπερπολωμένη πολιτική σκηνή και αυτό, φυσικά, μεταφράζεται στην κοινωνία των πολιτών στο σύνολό της», δήλωσε στο CNBC ο καθηγητής γαλλικής και ευρωπαϊκής πολιτικής στο University College του Λονδίνου, Φιλίπ Μαρλιέρ.
«Αν έχεις μόνο το 33-34% των ανθρώπων να ψηφίζει υπέρ της ακροδεξιάς, αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο είναι επιφυλακτικό ή εντελώς αντίθετο σε αυτό, οπότε αυτό θα μεταφραστεί σε κάθε επίπεδο πολιτικής - θεσμικής, κομματικής, Εθνοσυνέλευσης, αλλά και στην κοινωνία. Θα έχετε μια πολύ πολωμένη κοινωνία στην οποία οι νεότεροι άνθρωποι, οι εθνικές μειονότητες, οι γυναίκες, και ιδίως οι φεμινίστριες, θα ανησυχούν πολύ», είπε.
Ο Μαρλιέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο βίας στους δρόμους, εάν ένα ακροδεξιό κόμμα εκλεγεί στην κυβέρνηση. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Αλλά αν υπάρξουν πολύ αντιδημοφιλείς, πολύ ανταγωνιστικές και πολύ εχθρικές πολιτικές για ορισμένες ομάδες, θα υπάρξουν διαδηλώσεις σε κλίμακα που θα έχετε αναταραχές στους δρόμους», ανέφερε.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το RN είναι λιγότερο πιθανό να μπορέσει να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανό να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, δημιουργώντας το σενάριο για ένα Κοινοβούλιο χωρίς ψήφους με αβεβαιότητα για τις πολιτικές και οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας.
«Το πολιτικό τοπίο βρίσκεται σε αναταραχή και δεν μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει πλέον, τουλάχιστον όχι με τους παλιούς κανόνες», δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ο αναλυτής της δημοκοπικής εταιρείας Ipsos Mathieu Doiret.