Την επιβολή δασμών 100% στις εισαγωγές προϊόντων απ'' τη Σερβία ανακοίνωσε το Κόσοβο, καθώς θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση του Βελιγραδίου για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να μπει στην Ιντερπόλ.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι, τόνισε ότι η Σερβία με την βοήθεια της Ρωσίας ακολούθησε επιθετική πολιτική προκειμένου να μπλοκάρει την συμμετοχή της Πρίστινα στον οργανισμό. Το Κόσοβο δεν κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους που θα το καθιστούσαν μέλος της οργάνωσης, καθώς 68 κράτη ψήφισαν υπέρ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της υπηρεσίας, 51 κράτη ψήφισαν κατά και 16 απείχαν, τη στιγμή που η Πρίστινα χρειαζόταν τα δύο τρίτα των ψήφων.
«Υπονομεύει επίσης τη διαδικασία ομαλοποίησης», συνεχίζει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, επισημαίνοντας πως: «Για να υπερασπιστούμε το ζωτικό μας συμφέρον, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τους δασμούς στο 100%. Περαιτέρω μέτρα θα ανακοινωθούν σύντομα!».
Σημειώνεται ότι Κόσοβο και Σερβία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. εδώ και επτά χρόνια, με την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων να τίθεται ως προαπαιτούμενο για την είσοδο τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ενώ υπήρχε έντονη φημολογία ότι οι δυο κυβερνήσεις βρίσκονται σε μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή εδαφών και συγκεκριμένα από τη μια πλευρά το βόρειο Κόσοβο, που έχει στην πλειονότητά του σερβικό πληθυσμό στον τομέα της διαιρεμένης πόλης Μιτρόβιτσα, και από την άλλη έναν τομέα στη νότια Σερβία όπου ζουν κυρίως Αλβανοί, την κοιλάδα του Πρέσεβο.
Νωρίτερα, μέσα στον Νοέμβριο, το Κόσοβο, που αποσχίστηκε απ'' τη Σερβία το 2008, είχε ανακοινώσει δασμούς 10% και για τις δύο χώρες, που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του.
Απ'' την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, συγκάλεσε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εξεταστούν πιθανά αντίποινα. «Θα αντιδράσουμε με λογική, ψυχραιμία και υπεύθυνα», φέρεται να δήλωσε αμέσως μετά.