Φωτογραφία Αρχείου
«Δεν θέλουμε μεσάζοντες» απαντά η Βουλγαρία στον Όρμπαν για διαμεσολάβηση, μεταξύ Σκοπίων - Σόφιας
AP Photo/Thanassis Stavrakis
AP Photo/Thanassis Stavrakis
Φωτογραφία Αρχείου

«Δεν θέλουμε μεσάζοντες» απαντά η Βουλγαρία στον Όρμπαν για διαμεσολάβηση, μεταξύ Σκοπίων - Σόφιας

Η Βουλγαρία απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Β. Όρμπαν, να μεσολαβήσει μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για την υπέρβαση της μεταξύ τους διένεξης.

«Η ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη. Η Βουλγαρία δε χρειάζεται μεσάζοντες σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ίβαν Κόντοβ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατά την επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, είχε προσφερθεί, όπως είπε, να μεσολαβήσει μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας. Η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Η Βουλγαρία έχει θέσει «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ιστορικών, εθνικών και γλωσσικών διαφορών που διαρκούν δεκαετίες.

Τον Ιούλιο του 2022 οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μία πρόταση της ΕΕ, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και να κατορθώσει η χώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η πρόταση προέβλεπε πως η Βουλγαρία θα άρει το βέτο, με την προϋπόθεση η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στα Σκόπια προσπάθησε να προχωρήσει στην τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή που απαιτείται για την αλλαγή του Συντάγματος. Στην πρόταση εκείνη της ΕΕ  είχε αντιταχθεί σφόδρα το νυν κυβερνών, δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ (Coreper) αποφάσισαν να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 χωρών της ΕΕ προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς τη Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας με τον τρόπο αυτό, στην αποσύνδεση (decoupling) της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών, η οποία μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένη.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αντέδρασε έντονα στην απόφαση αυτή του Coreper, τονίζοντας ότι η ΕΕ επιχειρεί να «υποδείξει» στα Σκόπια τι να κάνουν και ότι δε θα αποδεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση για τις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στενός σύμμαχος της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, επέκρινε την απόφαση της ΕΕ για αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για «ιστορικό λάθος της ΕΕ».