Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «μετρά ξανά τους φίλους της», αυτή τη φορά με αφορμή την πολυσυζητημένη απόφαση του Λευκού Οίκου να εκδιώξει από την εξουσία τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο αναφέρει η ιστοσελίδα hellasjournal, σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον έκανε και διάβημα προς την Ελλάδα.
Όπως γράφει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, στην ιστοσελίδα hellasjournal.com «η κίνηση της Ουάσιγκτον, που θεωρήθηκε από μερικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Ρωσία, «αντιδημοκρατική πράξη», έφερε σε αντιπαράθεση την Ουάσιγκτον με τον μισό πλανήτη. Αυτή η πραγματικότητα δεν φόβισε καθόλου τον κ. Τραμπ, ο οποίος φέρεται να πιστεύει ότι είναι ζήτημα ημερών το τέλος αυτής της ιστορίας προς όφελος της Αμερικής».
Αναφέρει μάλιστα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε σωρεία «παρατηρήσεων» προς την Αθήνα, για την «ερμαφρόδιτη» στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Βενεζουέλας.
Συγκεκριμένα μεταδίδει ότι «η Ουάσιγκτον έκανε και διάβημα, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει με τη στάση της τη λήψη μίας κοινής απόφασης, εναντίον του Μαδούρο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικά οι Αμερικανοί ζητούν να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση και να υποστηρίξει το αίτημα της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης για την προκήρυξη νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα.
Η Αμερική απαιτεί ομόφωνη απόφαση από την Ε.Ε. και θεωρεί ότι η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες αποτελούν εμπόδιο. Οι Αμερικανοί ανέμεναν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σαν κόμμα διατηρεί στενές σχέσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Βενεζουέλας, αλλά δεν περίμεναν ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρούσε «υπεύθυνη στάση», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Αμερικανοί διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα, υπογράμμισαν την αμερικανική δυσαρέσκεια και σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις τόνισαν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ''''μετρά τους φίλους του''''».
Προσθέτει ακόμα, ότι «σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δυσαρέσκεια για τη στάση της Ελλάδας παρατηρήθηκε και στο Κογκρέσο, όπου φιλικοί βουλευτές και γερουσιαστές εξήγησαν σε Έλληνες διπλωμάτες και σε στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ότι δεν μπορεί η χώρα μας να ζητά τη βοήθεια και την υποστήριξή τους στα ελληνικά θέματα, και σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τοποθετείται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι «οι ισπανόφωνοι βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν παραδοσιακά την Ελλάδα και την Κύπρο. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα της Ομογένειας και συγκεκριμένων Ελληνοαμερικανών, που διατηρούν φιλικές σχέσεις μαζί τους. Οι ίδιοι είχαν εξοργιστεί όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην κηδεία του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Οι διπλωματικές πηγές αναμένουν ότι όταν τελειώσει -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- αυτή η υπόθεση, ο Λευκός Οίκος θα πράξει ανάλογα με τις χώρες που βρέθηκαν απέναντι της στο θέμα της Βενεζουέλας.
Πηγές της Ομογένειας εξέφρασαν φόβους ότι λόγω ενός θέματος που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Ελλάδα, κινδυνεύει η στρατηγική σχέση που αναπτύχθηκε με την Αμερική από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε «πολλές υπερβάσεις» και τόλμησε -όπως λένε- να έρθει σε σύγκρουση με τη βάση του κόμματος του και να ακολουθήσει την πιο φιλοαμερικανική πολιτική στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας...»
Πηγή: hellasjournal.com