Διαμάχη CDU και CSU για τον υποψήφιο καγκελάριο
DW

Διαμάχη CDU και CSU για τον υποψήφιο καγκελάριο

Το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αποφάσισε σήμερα να στηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, Άρμιν Λάσετ για το αξίωμα του καγκελαρίου και το προεδρείο των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) τον πρόεδρο τους Μάρκους Ζέντερ, μεταδίδει η DW. Δεν είναι σήμερα η ημέρα των αποφάσεων, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ σε συνέντευξη τύπου στο Μόναχο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, M. Ζέντερ. Όπως τόνισε, δεν αρκούν οι αποφάσεις των προεδρείων. Θα πρέπει να ακουστεί και η γνώμη άλλων οργάνων, όπως περιφερειακών κομματικών οργανώσεων και της ΚΟ των δύο κομμάτων. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η δημοτικότητα του κάθε υποψηφίου στους πολίτες. Ενώ απέρριψε τη διεξαγωγή κομματικού δημοψηφίσματος, εξέφρασε την πεποίθηση πως ως το Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και τα δύο κόμματα θα συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο.

Ο Μ. Ζέντερ επενδύει σε υποστηρικτές του στο CDU

Κατά κάποιον τρόπο ο Μάρκους Ζέντερ αθέτησε τη διαβεβαίωση που έδωσε την Κυριακή σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Άρμιν Λάσετ: Σε περίπτωση που οι Χριστιανοδημοκράτες αποφασίσουν να στηρίξουν τον κ. Λάσετ, ο ίδιος θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του υποψηφίου για την καγκελαρία. Στη συνέντευξη τύπου το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Ζέντερ αρνήθηκε ότι δεν τηρεί την υπόσχεση που έδωσε και επικαλέστηκε φωνές στους Χριστιανοδημοκράτες που θα τον προτιμούσαν ως υποψήφιο αντί του Άρμιν Λάσετ.

Γεγονός είναι, όπως σημειώνει η DW, ότι oι μικρές περιφερειακές κομματικές οργανώσεις του CDU στο Βερολίνο και το Αμβούργο, μεμονωμένες τοπικές οργανώσεις και ένας μικρός αριθμός Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών έχουν δημόσια εκφράσει την προτίμησή τους για την υποψηφιότητα του Μάρκους Ζέντερ. Το σκεπτικό τους είναι ότι με τον δημοφιλή στις δημοσκοπήσεις βαυαρό πρωθυπουργό θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Με το «τρενάρισμα» της οριστικής απόφασης προφανώς ο κ. Ζέντερ συνδέει την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες θα πληθύνουν οι φωνές Χριστινοδημοκρατών που θα ζητούν δημόσια την υποψηφιότητά του.  

Κατόπιν ωστόσο της σημερινής απόφασης του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών δύσκολα θα προκύψει μια τέτοια κατάσταση. Η στήριξη για την υποψηφιότητα του Άρμιν Λάσετ ήταν «ευρεία», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο ο ΓΓ του κόμματος, Πάουλ Τσίμιακ. Ο δε Άρμιν Λάσετ που ήταν μάλλον εκ των προτέρων ενήμερος για τη στάση των Χριστιανοκοινωνιστών, ανακοίνωσε πως η απόφαση των δύο κομμάτων στο θέμα της υποψηφιότητας θα αργήσει μερικές ημέρες. Παράλληλα επισήμανε ότι τα δύο αδελφά κόμματα, CDU και CSU, θα πρέπει πάψουν να ασχολούνται με εσωκομματικά θέματα και να επικεντρωθούν στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη Γερμανία. Στη συνέχεια ανέπτυξε τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του ως καγκελάριος.

Το πολιτικό πρόγραμμα ενός καγκελάριου A. Λάσετ

Σύμφωνα με τον κ. Λάσετ, οι εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν σε μια περίοδο όπου τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού θα έχουν ξεπεραστεί. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τα αρνητικά και τα θετικά της διαχείρισης της πανδημίας και να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα για το μέλλον. Πέραν αυτού όμως παραμένουν στην ημερησία διάταξη θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή αλλά και η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κατάσταση στη χώρα. Στόχος του είναι να συνδυάσει την οικονομία με την οικολογία χωρίς να αμελήσει τα κοινωνικά ζητήματα. Ανεξάρτητα από την καταγωγή του, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να αναρριχηθεί στην κοινωνική πυραμίδα, τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Λάσετ επισήμανε την αναγκαιότητα τα χριστιανικά κόμματα να ανοιχτούν στα εκατομμύρια πολίτες με ξένη καταγωγή.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία αλλά και στην ΕΕ, εξέφρασε την ανησυχία του για το τι θα ακολουθήσει μετά το τέλος της πανδημίας. «Η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να επιστρέψει σε οικονομική ανάπτυξη, οικονομική ισχύ και σοβαρή δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε για να προειδοποιήσει στη συνέχεια ότι «για τους ευρωπαίους εταίρους τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα» - προπαντός για τα κράτη της νότιας Ευρώπης. Ο κ. Λάσετ αναμένει ότι θα ανακύψει «ένταση εντός της ΕΕ σε μια εποχή όπου θα αυξάνονται οι παγκόσμιες και γεωπολιτικές προκλήσεις.» Για αυτά τα ζητήματα απαιτούνται «πολυμερείς λύσεις». Προδιαγράφοντας το ρόλο του Βερολίνου στην ΕΕ, τόνισε ότι η κοινότητα έχει ανάγκη από μια «ευρωπαϊκή Γερμανία». Όπως ακόμη διαβεβαίωσε, τα χριστιανικά κόμματα θα κατέβουν στις εκλογές με «ευρωπαϊκό προεκλογικό πρόγραμμα».