Ανεξέλεγκτο φαίνεται να είναι πλέον το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό της Γαλλίας, το οποίο έφτασε σε νέα ύψη, στα 154 δισ. ευρώ, ήτοι 5,5 % του γαλλικού ΑΕΠ, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).
Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle Ολυμπία Τσίπηρα από το Παρίσι, το έλλειμμα ξέφυγε μακριά από τον ευρωπαϊκό στόχο του 3% αλλά και από τις κυβερνητικές προβλέψεις που ήταν στο 4,8 % του ΑΕΠ. Στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών για τη συγκράτηση του ελλείμματος η Γαλλία έχει κατέβει πλέον στη 20 θέση, «κάτι που αν μη τι άλλο αποτελεί πλήγμα για τον γαλλικό εγωισμό». Όσο για το δημόσιο χρέος, αυτό έφτασε πλέον στο 110,6% του ΑΕΠ, στα 3.101,2 διδ. ευρώ.
«Είχαμε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα»
«Τα δημόσια οικονομικά του κράτους θα πρέπει να αποκατασταθούν» αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, λέγοντας ότι «παρά την καλή ανάπτυξη, είχαμε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα» και θεωρώντας επίσης ότι ένας από τους λόγους ήταν και η πτώση του πληθωρισμού».
Οι Γάλλοι σημειώνουν ότι ο Μπρούνο Λεμέρ υπήρξε ο μοναδικός υπουργός Οικονομίας καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας Μακρόν έως τώρα και επομένως έχει και ο ίδιος κάποιες ευθύνες για το χάσμα μεταξύ των προβλέψεων και της πραγματικότητας.
Τώρα πρέπει να γίνουν οικονομίες και να βρεθούν χρήματα. Ορισμένοι πολιτικοί όπως ο Φρανσουά Μπαϊρού, πρόεδρος του κεντρώου κόμματος «Μόντεμ», αλλά και η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπράουν Πιβέ, εκτιμούν ότι το θέμα της αύξησης των φόρων είναι τελικά «αναπόφευκτο». Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος Μακρόν και η κυβέρνηση τάσσονται σθεναρά κατά της αύξησης της φορολογίας.
«Απαιτούνται προσπάθειες και θα πρέπει να γίνουν επιλογές», αναγνώρισε ο Λεμέρ και ζήτησε μία «συλλογική ευαισθητοποίηση» από τους Γάλλους. Την πρώτη θέση στις επιλογές μοιάζει να έχει η «μείωση των κρατικών δαπανών», παρά τις αντιδράσεις της αριστερής αντιπολίτευσης, που υποδεικνύει ότι χρήματα υπάρχουν και βρίσκονται στα «υπερ-κέρδη» των μεγάλων επιχειρήσεων και των πλουσίων.
Πηγή: DW - Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι