Η Κομισιόν καλοσορισε την νέα πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που εστάλη υπό μορφή συνοδευτικής επιστολής για το Ιρλανδικό σύνορο, η οποία αποτελεί βάση διαλόγου αλλά όχι λύση του προβλήματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν «Ο Πρόεδρος Γιούνκερ καλωσόρισε την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού Τζόνσον να προωθήσει τις συνομιλίες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας». Ωστόσο προσθέτει η ανακοίνωση «εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες τις προσεχείς ημέρες, ιδίως όσον αφορά τη διακυβέρνηση του συστήματος ασφαλείας», σημειώνεται και τονίζεται ότι «πρέπει να διατηρηθεί η λεπτή ισορροπία που έχει επιφέρει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής».
Η συνοδευτική επιστολή προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει το backstop ως «γέφυρα προς το πουθενά», τονίζοντας ότι «πρέπει να βρεθεί ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός». Η κυβέρνηση Τζόνσον προτείνει τη συνέχιση υπαγωγής της Βόρειας Ιρλανδίας στους κανόνες της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς τόσο για αγροτικά όσο και για βιομηχανικά προϊόντα, κάτι που δημιουργεί κανονιστικά σύνορα, δηλαδή ελέγχους προέλευσης, ποιότητας κτλ, μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.
Here it is... UK proposal pic.twitter.com/IBD247Fyht
— Laura Kuenssberg (@bbclaurak) October 2, 2019
Νωρίτερα, στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών στο συνέδριο του κόμματος στο Μάντσεστερ, ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε εκ νέου την θέληση του να φέρει εις πέρας το Brexit.
"Ας πραγματοποιήσουμε το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και ότι ευκαιρίες αυτό μας φέρει" είπε ο Τζονσον προσθέτωντας ότι είναι έτοιμος για μια άτακτη έξοδο αλλά επιθυμεί συμφωνία.
"Στείλαμε λογικές και εφαρμόσιμες προτάσεις στην ΕΕ για να υπάρξει μια συμφωνία" είπε ο Τζόνσον από το βήμα του συνεδρίου.
Από την πλευρά της, η Ιρλανδική κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνονται τουλάχιστον αρνητικά στην τελική πρόταση του πρωθυπουργού Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για τη σύναψη «δίκαιης και λογικής» συμφωνίας για το Brexit και ειδικότερα όσον αφορά το Ιρλανδικό σύνορο.