EE: Οι προτάσεις των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας - Ιταλίας για το μεταναστευτικό
Shutterstock
Shutterstock

EE: Οι προτάσεις των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας - Ιταλίας για το μεταναστευτικό

Οι χώρες της ΕΕ μπορεί να φθάσουν σήμερα σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό, όμως ο προτεινόμενος συμβιβασμός χρειάζεται να βελτιωθεί, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ενώ ο Ιταλός ομόλογός της δήλωσε επίσης πως η χώρα του δεν τάσσεται εναντίον μιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό, αλλά το σχέδιο χρειάζεται διορθώσεις.

«Ο συμβιβασμός που βρίσκεται στο τραπέζι είναι πολύ δύσκολος για τη Γερμανία», δήλωσε η Φέζερ. «Αισθάνομαι πως υπάρχει κοινή κατανόηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντέντοζι δήλωσε από την πλευρά του πως η χώρα του δεν είναι εναντίον μιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για πιο ισότιμη κατανομή των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, όμως εξακολουθεί να χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις στο σχέδιο που η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιούανσον παρουσίασε πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

«Δεν θέλω να εκφράσω μια ξεκάθαρα αντίθετη θέση, όμως πρέπει σε κάποια σημεία να σκεφτούμε το ενδεχόμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός.

Αέρας αισιοδοξίας για την Ευρώπη 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε αισιοδοξία για τις πιθανότητες να σημειωθεί πρόοδος, τις οποίες διπλωμάτες υπολογίζουν σε «50-50», καθώς το ζήτημα της μετανάστευσης είναι όπως το χαρακτηρίζουν, συγκρουσιακό.

Μια συμφωνία μεταξύ των 27 θα άνοιγε το δρόμο για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης πριν από την άνοιξη του 2024.

Κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης

  • Άσυλο και μετανάστευση

Κύρια επιδίωξη της Προεδρίας στον τομέα αυτό θα είναι η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με δύο βασικούς φακέλους για τη μετανάστευση —τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και οι δύο νομοθετικές πράξεις αποτελούν μέρος του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο αποτελείται από μια σειρά προτάσεων μεταρρύθμισης των ενωσιακών κανόνων για τη μετανάστευση και το άσυλο. Θα εξεταστεί επίσης η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης —δηλαδή η συνεργασία με εξωτερικούς εταίρους για τη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων.

  • Χώρος Σένγκεν


Όσον αφορά τον χώρο Σένγκεν, τον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, το Συμβούλιο Σένγκεν θα συζητήσει τη γενική κατάσταση του χώρου Σένγκεν με βάση την έκθεση της Επιτροπής του 2023 για την κατάσταση του Σένγκεν. Το Συμβούλιο θα καθορίσει επίσης προτεραιότητες για τον χώρο Σένγκεν για τους επόμενους 12 μήνες και θα συζητήσει την παρακολούθηση των καθεστώτων απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Για τις συζητήσεις αυτές, το Συμβούλιο Σένγκεν συνέρχεται υπό τη λεγόμενη σύνθεση μεικτής επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις 4 χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν στη Συμφωνία του Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία).

Ο χώρος Σένγκεν είναι ένα από τα βασικότερα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Ξεκίνησε το 1985 ως διακρατικό εγχείρημα πέντε χωρών της ΕΕ —Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου— και σταδιακά επεκτάθηκε τόσο, ώστε πλέον συγκροτεί τον μεγαλύτερο χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας στον κόσμο.

  • Εσωτερική ασφάλεια/Επιβολή του νόμου

Εκτός από την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, η Προεδρία και η Επιτροπή θα ενημερώσουν τους υπουργούς σχετικά με τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου σχετικά με την πρόσβαση σε δεδομένα για την αποτελεσματική επιβολή του νόμου.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης οι επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στην εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ και η χορήγηση προσωρινής προστασίας σε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Οι υπουργοί θα κληθούν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συνόλου της κοινωνίας στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας ενάντια σε απειλές «ΧΒΡΠ». Υπό το πρίσμα των εντεινόμενων πολύπλοκων και μακροχρόνιων κρίσεων, η ετοιμότητα στον τομέα της πολιτικής προστασίας, μεταξύ άλλων όσον αφορά χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά ή πυρηνικά συμβάντα, είναι ουσιαστικής σημασίας.

  • Πολιτική προστασία στην ΕΕ -Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης

Το Συμβούλιο επιδιώκει να καταλήξει σε γενική προσέγγιση σχετικά με πρόταση νομοθετήματος κατά των στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP). Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ αναλαμβάνει δράση για την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης στην ΕΕ. Στόχος της είναι να αποτρέψει τις αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να θεσπίσει κανόνες για τις χρηματικές αποζημιώσεις.

  • Εμπορία ανθρώπων

Η ΕΕ επικαιροποιεί τη νομοθεσία της κατά της εμπορίας ανθρώπων. Μεταξύ άλλων, ο καταναγκαστικός γάμος και η παράνομη υιοθεσία θα αναφέρονται ρητά ως μορφές εκμετάλλευσης που καλύπτονται από την οδηγία. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν εν γνώσει τους υπηρεσίες που παρέχονται από θύματα εμπορίας ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Κατά την προσεχή σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης, το Συμβούλιο σκοπεύει να συμφωνήσει επί κοινής θέσης προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  • Ανάκτηση και δήμευση περιουσιακών στοιχείων

Επειδή το έγκλημα δεν πρέπει να αποδίδει, η ΕΕ ενισχύει τους κανόνες σχετικά με την ανάκτηση και τη δήμευση οργάνων και προϊόντων εγκλήματος. Μεταξύ άλλων επικαιροποιήσεων, τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να επιτρέπουν τη δήμευση ανεξήγητου πλούτου υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Το Συμβούλιο προτίθεται να συμφωνήσει σε κοινή θέση επί του εν λόγω σχεδίου νομοθετήματος.

  • Βία κατά των γυναικών

Το Συμβούλιο θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας επί σχεδίου νομοθετήματος για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Μεταξύ άλλων, προτίθεται να ποινικοποιήσει σε ολόκληρη την ΕΕ ορισμένες συμπεριφορές, όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η μη συναινετική ανταλλαγή προσωπικών εικόνων ή η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο. Η πρόταση καλύπτει επίσης την καταγγελία περιστατικών βίας κατά των γυναικών, καθώς και μέτρα στήριξης και παροχής βοήθειας στα θύματα, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης και της συλλογής δεδομένων.

  • Παραβίαση των περιοριστικών μέτρων

Προκειμένου να ενισχύσει την εργαλειοθήκη κυρώσεων που διαθέτει, το Συμβούλιο επεξεργάζεται νέα νομοθεσία για να διασφαλίσει την ποινικοποίηση της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων. Σε αυτή θα καθορίζονται ελάχιστες ποινές για την καταστρατήγηση και την παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ. Το Συμβούλιο αποσκοπεί να καταλήξει σε γενική προσέγγιση επί του σχεδίου νομοθετήματος.

Διαβάστε επίσης: 

Συνεδρίαση των 27 για να «ξεμπλοκάρουν» τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής