Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επιταχύνει τη χρηματοδότηση της θεραπείας ασθενών με Covid-19 με πλάσμα αίματος που έχει συλλεχθεί από αναρρώσαντες ασθενείς, σύμφωνα με έγγραφα της ΕΕ στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters, κίνηση που δείχνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη του μπλοκ στην πειραματική θεραπεία.
Γίνεται επίσης εμφανής η πιο αποφασιστική προσέγγιση της Ευρώπης στον αγώνα για την εξεύρεση αποτελεσματικών φαρμάκων και εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, αφού οι ΗΠΑ αγόρασαν μεγάλα αποθέματα αρκετών πιθανών φαρμάκων και εμβολίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις εθνικές αρχές αιμοληψίας να υποβάλουν αίτηση για πιθανή χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης έως τις 10 Ιουλίου ώστε να αυξήσουν τη συλλογή πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς.
Τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά εξοπλισμού αιμοληψίας, την αποθήκευση και τις δοκιμές, ανέφερε το έγγραφο, προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI).
Η χρήση του ESI θα μπορούσε να επιτρέψει τη διάθεση πόρων κατά το τρέχον έτος, ενώ συνήθως τα χρηματοδοτικά σχέδια της ΕΕ προγραμματίζονται χρόνια πριν.
Τα χρήματα από το ESI ύψους 2,7 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί ή δεσμευτεί μόνο για εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως η αγορά μασκών, που σπάνιζαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας στην Ευρώπη και η εκ των προτέρων αγορά πιθανών εμβολίων κατά της COVID-19.
Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί και περίπου 2 δισ. προορίζονται για την αγορά πιθανών εμβολίων, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.
Η χρήση του ESI εξακολουθεί να εξετάζεται, σημείωσε η Επιτροπή στο έγγραφό της.
Από το ξεκίνημα της πανδημίας, γιατροί σε ολόκληρο τον κόσμο μεταγγίζουν πλάσμα από αναρρώσαντες σε ασθενείς με Covid-19 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, συχνά με θετικά αποτελέσματα, αν και η αποτελεσματικότητά του διερευνάται ακόμα.
Ξεχωριστές έρευνες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη για αν διαπιστωθεί η πιθανή χρήση του πλάσματος αίματος για τη δημιουργία φαρμάκων κατά της Covid-19, αλλά και ως μέσο προφύλαξης από πιθανή μόλυνση με τον νέο κορονοϊό.
Η Κομισιόν έχει ήδη χρηματοδοτήσει έρευνες για τη χρήση του πλάσματος αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, αλλά η απελευθέρωση πόρων έκτακτης ανάγκης για αυτόν τον σκοπό θα μπορούσε να είναι η πιο τολμηρή της κίνηση ως τώρα.