ΕΕ: Ξεκινά ο διάλογος για το μέλλον της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας - Τι μήνυμα έστειλαν οι Γερμανοί

ΕΕ: Ξεκινά ο διάλογος για το μέλλον της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας - Τι μήνυμα έστειλαν οι Γερμανοί

Ξεκινά στις 30 Ιανουαρίου ο Στρατηγικός Διάλογος για το μέλλον της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας και ο επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι εκείνος που θα καταρτίσει το σχέδιο δράσης για τον τομέα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 27 Νοεμβρίου του 2024, όταν παρουσίαζε το νέο Κολλέγιο των Επιτρόπων, ότι θα ξεκινούσε Στρατηγικό Διάλογο με την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Είχε αναφέρει, τότε, ότι η πρωτοβουλία αυτή «αναδεικνύει τη δέσμευση της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής να διασφαλίσει το μέλλον ενός τομέα ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ευημερία, προωθώντας παράλληλα τους στόχους της για το κλίμα, καθώς και τους ευρύτερους κοινωνικούς της στόχους».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση, προκειμένου να προστατευθεί η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και να εξασφαλιστεί το μέλλον της εντός της ΕΕ» και, υπό την ηγεσία της προέδρου φον ντερ Λάιεν, ξεκινά τον Στρατηγικό Διάλογο, ο οποίος «αποσκοπεί στη συνεργασία παραγόντων του κλάδου, κοινωνικών εταίρων και ενδιαφερόμενων μερών, ώστε από κοινού να κατανοήσουν τις προκλήσεις, να αναπτύξουν λύσεις και να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση».

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Έλληνας επίτροπος, Απόστολος Τζιτζικώστας «έχει επιφορτιστεί με την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για τον τομέα, το οποίο θα ωφεληθεί από αυτές τις συζητήσεις».

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται, επίσης, ότι «ο Στρατηγικός Διάλογος θα προεδρεύεται από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν και θα διαρθρώνεται σε τακτικές συνεδριάσεις στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του κλάδου (κατασκευαστές, προμηθευτές), κοινωνικοί εταίροι, Επίτροποι και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων και από την κοινωνία των πολιτών.

Στη συνέχεια, θεματικές ομάδες εργασίας θα υποβάλουν λεπτομερείς προτάσεις και θα διεξαχθούν ευρύτερες διαβουλεύσεις με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σε ολόκληρο τον κλάδο, καθώς και «με άλλα τμήματα της αλυσίδας αξίας της αυτοκινητοβιομηχανίας». Το Συμβούλιο (της ΕΕ) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετέχουν στενά καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Βασικά σημεία συζήτησης θα είναι η καινοτομία, η καθαρή μετάβαση και η απανθρακοποίηση, η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα, οι εμπορικές σχέσεις και οι διεθνείς ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, καθώς και ο κανονιστικός εξορθολογισμός και η βελτιστοποίηση των διαδικασιών.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να συνεργαστεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Στρατηγικός Διάλογος είναι κρίσιμο βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής οικονομίας

Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες που κοινοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ανακοίνωση, η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς απασχολεί πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους και συνεισφέρει περίπου το 7% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Ωστόσο, «αυτός ο κρίσιμος κλάδος βρίσκεται σε μια περίοδο έντονου μετασχηματισμού, λόγω της ψηφιοποίησης, της απανθρακοποίησης, του αυξημένου ανταγωνισμού και ενός μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού τοπίου». Τονίζεται, επίσης, ότι «οι παράγοντες αυτοί θέτουν σε δοκιμασία τα εδραιωμένα πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών» και «για να διασφαλιστεί η μελλοντική ανταγωνιστικότητα του κλάδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί τον Στρατηγικό Διάλογο».

«Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να αναπτύξει και να εφαρμόσει λύσεις, με συνεργατικό τρόπο, ώστε ο κλάδος να διατηρήσει τη θέση του στην παγκόσμια σκηνή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών: Μην σπεύσετε να επιβάλει αντίμετρα

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποβάλει νέες προτάσεις για οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με αμοιβαίο όφελος», τονίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα δεν θα πρέπει να είναι η άμεση αντίδραση σε ενδεχόμενους νέους δασμούς.

«Πολλές από τις ανακοινώσεις του (Ντόναλντ) Τραμπ ήταν αναμενόμενες. Θέλει να υπονομεύσει τους πολυμερείς μηχανισμούς και αυτό μας θέτει προκλήσεις, ενώ επηρεάζει επίσης τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη της απαραίτητης και αποτελεσματικής προστασίας του κλίματος. Πρέπει επομένως να παραμείνουμε σε διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να καλλιεργήσουμε τις επαφές μας και να αναπτύξουμε μια θετική διατλαντική ατζέντα», δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του BDI Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ και ζήτησε από την ΕΕ να υποβάλει προτάσεις οικονομικής συνεργασίας.

«Οι Ευρωπαίοι διατηρούμε με τις ΗΠΑ την μεγαλύτερη διμερή εμπορική και επενδυτική σχέση στον κόσμο, από την οποία επωφελούνται και οι δύο πλευρές», επισήμανε ο κ Νίντερμαρκ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει μεν επιλογές αποφασιστικής αντίδρασης σε ενδεχόμενους νέους δασμούς για ευρωπαϊκά αγαθά και είναι σε θέση να δρομολογήσει αντίμετρα, αλλά «αυτό δεν θα έπρεπε να είναι η πρώτη αντίδραση», καθώς «υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με αμοιβαίο όφελος, κυρίως σε ρυθμιστικά ζητήματα, τεχνικά πρότυπα ή ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού».

Πηγή: Κομισιόν, ΑΠΕ-ΜΠΕ