Οι γυναίκες διαδηλώτριες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων που ξέσπασαν στο Ιράν, μετά τον θάνατο 22χρονης γυναίκας, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, έχοντας συλληφθεί για παραβίαση του νόμου για το χιτζάμπ.
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα και επεκτάθηκαν σε περισσότερες πόλεις της χώρας.
Η Μάχσα Αμινί πέθανε στο νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή, μετά από τρεις ημέρες που βρισκόταν σε κώμα.
Στο Σάρι, βόρεια της Τεχεράνης, μεγάλα πλήθη ζητωκραύγαζαν, καθώς οι γυναίκες έκαψαν τα χιτζάμπ τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η Αμινί συνελήφθη στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ηθικής του Ιράν, κατηγορούμενη για παραβίαση του νόμου που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή μαντίλα και τα χέρια και τα πόδια τους με φαρδιά ρούχα.
In Kerman's Azadi Square tonight, a woman sits on top of a utility box, takes off her headscarf and cuts her hair as people chant "death to the dictator" on the fifth night of protests in Iran over the death of #MahsaAmini in custody of morality police.pic.twitter.com/3zZuZkkom1
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) September 20, 2022
Η Αμινί κατέρρευσε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση και έπεσε σε κώμα.
Υπήρξαν αναφορές ότι αστυνομικοί την χτύπησαν στο κεφάλι με ρόπαλο και άσκησαν έντονη βία εναντίον της, δήλωσε η αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάντα αλ-Νασίφ.
Η αστυνομία αρνήθηκε ότι υπέστη κακομεταχείριση και ανακοίνωσε ότι ο θάνατός της επήλθε από «αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια». Η οικογένεια της Αμινί απάντησε ότι η 22χρονη ήταν απόλυτα υγιής.
Η άτυχη κοπέλα καταγόταν από το Κουρδιστάν του δυτικού Ιράν, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.
«Ο τραγικός θάνατος της Μάχσα Αμινί και οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια και κακομεταχείριση πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, αμερόληπτα και αποτελεσματικά από μια ανεξάρτητη αρμόδια αρχή, η οποία διασφαλίζει, ιδίως, ότι η οικογένειά της έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την αλήθεια», τόνισε η Νασίφ.
Σημείωσε ότι ο ΟΗΕ είχε λάβει «πολλά και επαληθευμένα βίντεο βίαιης μεταχείρισης γυναικών» καθώς η αστυνομία ηθικής επέκτεινε τις περιπολίες στους δρόμους τους τελευταίους μήνες για να καταπολεμήσει όσες έκρινε ότι φορούν «χαλαρό χιτζάμπ».
«Οι αρχές πρέπει να σταματήσουν να στοχοποιούν, να παρενοχλούν και να κρατούν γυναίκες που δεν τηρούν τους κανόνες του χιτζάμπ», πρόσθεσε, ζητώντας την κατάργησή τους.
Βοηθός του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επισκέφθηκε την οικογένεια της Αμίνι τη Δευτέρα και τους είπε ότι «όλα τα θεσμικά όργανα θα αναλάβουν δράση για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα που παραβιάστηκαν», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.