Το εκλογικό στοίχημα του Μακρόν θέτει επί τάπητος τη γαλλική δημοκρατία
AP Photo / Dylan Martinez
AP Photo / Dylan Martinez
BBC

Το εκλογικό στοίχημα του Μακρόν θέτει επί τάπητος τη γαλλική δημοκρατία

Ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι, Χιού Σκόφιλντ, περιγράφει τα όσα διαδραματίζονται στη Γαλλία, πέντε ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες του α' γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Όπως επισημαίνει, «δύο γειτονικές χώρες πλησιάζουν σε εκλογές που προκηρύχθηκαν από το πουθενά. Και οι δύο έχουν κυβερνήσεις που αναμένεται να πέσουν. Και στις δύο χώρες οι πολιτικές εντάσεις έχουν χωρίσει οικογένειες και φίλους. Σταματήστε. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σταματήσουν όλες οι προσπάθειες παραλληλισμού των βρετανικών και γαλλικών εκλογών. Διότι όσα κι αν είναι τα επίδικα των βρετανικών εκλογών - και είναι πολλά - ωχριούν μπροστά στα διακυβεύματα που έχουν τεθεί στην άλλη πλευρά της Μάγχης».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του BBC, «εδώ στη Γαλλία, δεν είναι μόνο η μοίρα μιας κυβέρνησης ή ενός ηγέτη που βρίσκεται στον αέρα - αλλά ενός πολιτικού συστήματος. Και οι κίνδυνοι δεν είναι οι διαψευσμένες ελπίδες και οι συντριπτικές καριέρες, όπως σε μια ειρηνικά λειτουργούσα δημοκρατία, αλλά η πραγματική βία».

Ένα άλμα στο άγνωστο

«Οι καταστάσεις είναι πολύ διαφορετικές», λέει ο βετεράνος Γάλλος σχολιαστής Νικολά Μπεβερέζ. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεστε στο τέλος ενός πολιτικού κύκλου. Ήταν απολύτως λογικό για τον Ρίσι Σούνακ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και όλα γίνονται σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Στη Γαλλία κάνουμε άλμα στο άγνωστο», αναφέρει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Μακρόν εξέπληξε τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες όταν προκήρυξε την πρόωρη ψηφοφορία ως αντίδραση στην ήττα του από την ακροδεξιά στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Φαίνεται ότι πίστευε ότι μια εκστρατεία αστραπή θα ξάφνιαζε τους ψηφοφόρους από το φλερτ τους με τα «άκρα» και θα επέστρεφε μια κεντρώα πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο, τίποτα δεν δείχνει ότι ο υπολογισμός του ήταν σωστός. Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) εξακολουθεί να προηγείται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις, και τώρα υπάρχει μια αριστερή συμμαχία - της οποίας η κύρια συνιστώσα είναι η ακροαριστερή France Unbowed (LFI) - που είναι έτοιμη να έρθει δεύτερη.

Τα πιο πιθανά αποτελέσματα είναι είτε μια απόλυτη πλειοψηφία του RN - και άρα μια ακροδεξιά κυβέρνηση - είτε ένα κοινοβούλιο με αναστολή που σημαίνει παράλυση.

Σε κάθε περίπτωση, λέει ο Μπεβερέζ, οι κίνδυνοι είναι τρεις: πρώτον, μια κρίση του δημόσιου χρέους της Γαλλίας, καθώς οι αγορές αψηφούν τη γαλλική κυβέρνηση, όπως έκαναν και με την πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας.
Δεύτερον, η βία στους δρόμους. Και τρίτον, η θεσμική κατάρρευση.