Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει τις τουρκικές αρχές για παράνομες απελάσεις Σύρων προσφύγων σε εμπόλεμες περιοχές της χώρας της Μέσης Ανατολής όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, ενώ κάνει λόγο για απειλές, εκβιασμούς ακόμα και ξυλοδαρμούς σε βάρος των προσφύγων από Τούρκους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Άννας Σι, ερευνήτριας της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην Τουρκία με σκοπό να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που μαίνονται στην πατρίδα τους, απελάθηκαν από τις τουρκικές αρχές πίσω στην πατρίδα τους, ενώ ορισμένες αναφορές κάνουν λόγο ακόμα και για πιέσεις ώστε να υπογράψουν έγγραφα «εθελούσιας επιστροφής» στη Συρία.
«Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι πρόσφυγες από τη Συρία επιλέγουν να επιστρέψουν πίσω στον πόλεμο είναι επικίνδυνοι και ανέντιμοι. Η δική μας έρευνα δείχνει ότι τους εξαπατούν ή τους αναγκάζουν να επιστρέψουν» αναφέρει η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Στην πραγματικότητα, η Τουρκία θέτει τις ζωές των Σύρων προσφύγων σε σοβαρό κίνδυνο αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν σε μια πολεμική ζώνη», ανέφερε η έκθεση της οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τα περιστατικά τα οποία καταγγέλει η Διεθνής Αμνηστία αφορούν το διάστημα μέχρι και πριν την τουρκική εισβολή στη βορειανατολική Συρία, με την οργάνωση να κάνει λόγο για απειλές, εκβιασμούς ακόμα και ξυλοδαρμούς από Τούρκους αστυνομικούς και αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την Σι, οι πρόσφυγες που κατήγγειλαν τις απελάσεις από την Τουρκία υποστήριξαν πως έπεσαν θύματα ξυλοδαρμών και ψυχολογικής βίας από τους Τούρκους, ενώ άλλοι αναφέρουν πως κλήθηκαν να υπογράψουν παραπλανητικά γραφειοκρατικά έγγραφα με απώτερο στόχο την εξαπάτησή τους και την επιστροφή τους στις εμπόλεμες περιοχές.
Τέλος, στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται πως πιθανότατα πρόκειται για εκατοντάδες ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Συρία με παρόμοιες μεθόδους, βάσει των συνεντεύξεων μαζί τους, ωστόσο απουσιάζουν τα επίσημα έγγραφα αναφορικά με τις απελάσεις.
Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) συγκέντρωσε τις μαρτυρίες 14 Σύρων οι οποίοι δηλώνουν ότι απελάθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου στην Ιντλίμπ, μια βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, η οποία βομβαρδίζεται τους τελευταίους μήνες από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ρώσους συμμάχους τους.
Σημειώνεται πως η Τουρκία φιλοξενεί αυτή την ώρα κάπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Όμως, με την τουρκική κοινή γνώμη να δυσφορεί με την πάροδο του χρόνου για την παρουσία της, η Άγκυρα ελπίζει ότι θα επανεγκαταστήσει μέχρι και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας που σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει στη βορειοανατολική Συρία.
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως περισσότεροι από 350.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει οικειοθελώς στη χώρα τους.
AP Photo/Hussein Malla