Οι προτεινόμενες αλλαγές στη φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ προβλέπουν αυστηρότερες υποχρεώσεις σχετικά με την προμήθεια φαρμάκων, καθώς και προειδοποιήσεις για τυχόν ελλείψεις, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ.
Η Στέλλα Κυριακίδη ανέφερε σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι ελλείψεις αντιβιοτικών αποτελούν αυξανόμενο πρόβλημα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, η πρόταση για αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας είχε προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάρτιο.
«Στόχος μας είναι και παραμένει να εξασφαλίσουμε πρόσβαση σε φάρμακα για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε αναστάτωση της αγοράς φαρμάκων στην ΕΕ», τόνισε η Στ. Κυριακίδη.
Ελλείψεις αντιβιοτικών σε 26 κράτη μέλη
Ελλείψεις αντιβιοτικών έχουν αναφερθεί σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η ασυνήθιστη πρόωρη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα και η ανεπαρκής παραγωγική ικανότητα είναι οι βασικές αιτίες των ελλείψεων, όπως εξήγησε η Ευρωπαία Επίτροπος.
Η Στ. Κυριακίδη υπογράμμισε ότι η ΕΕ εφαρμόζει όλες τις ρυθμιστικές δυνατότητες και συνομιλεί με εταιρείες για να αυξήσει την παραγωγή και να μετριάσει τις ελλείψεις.
Πρόσθεσε ότι η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την υγεία (HERA), το όργανο της ΕΕ για κρίσεις υγείας που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, θα μπορούσε να προμηθεύεται φάρμακα και ιατρικά υλικά για λογαριασμό των κρατών μελών με σκοπό την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
Μέτρα και στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας έχει λάβει σειρά από μέτρα, με κυριότερο την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών (εισαγωγή φαρμάκων και επανεξαγωγή τους σε καλύτερη τιμή) για τα φάρμακα σε έλλειψη, ενώ προειδοποιεί με λουκέτο τις φαρμακαποθήκες που δεν τηρούν την απαγόρευση.
Στη χώρα, περισσότερα από 230 φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Πρόκειται κυρίως για φάρμακα που χορηγούνται για βραχυχρόνιες θεραπείες, ανάμεσά τους και βασικά παυσίπονα, σιρόπια, κλασικά αντιβιοτικά και εισπνεόμενα όπως και φάρμακα με αυξημένη παγκόσμια ζήτηση λόγω της έξαρσης των ιώσεων.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταγραφή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), 156 φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη.
Διαβάστε ακόμα: