Μερικές εβδομάδες πριν στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα κυριαρχούσε η σκληρή κριτική για την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν και την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. Από το «Ούρσουλα παραιτήσου» που επαναλάμβαναν οι ακροδεξιοί με σταθερή συχνότητα στο Ευρωκοινοβούλιο μέχρι το «τα έκανες θάλασσα» που απηχούσε και στη δική μας κριτική, των μετριοπαθών, η Πρόεδρος της Κομισιόν μπήκε στο μάτι του κυκλώνα.
Με τους χειρισμούς της κατάφερε να «θολώσει» το ιστορικό βήμα της κοινής προμήθειας των εμβολίων για τις 27 χώρες μέλη και κατόρθωσε να θέσει σε δοκιμασία και την συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν στεγνώσει το μελάνι. Διπλωματική δεινότητα δεν το λες όλο αυτό.
Ωστόσο η Πρόεδρος της Κομισιόν, όχι μόνο ως ανθεκτική Γερμανίδα και πολύτεκνη μαμά αλλά και ως εκπαιδευμένη Ευρωπαία, επέμενε στο στόχο. Συνολικά οι Ευρωπαίοι των θεσμών επιμείναμε στο στόχο. Ως Ελληνίδα ήξερα από πρώτο χέρι πόσο θα μας κόστιζε μια μονήρης διαδρομή για την προμήθεια εμβολίων. Δεν χρειαζόταν τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου να επιβεβαιώσουν ότι η εταιρεία που βρήκε το εμβόλιο ζητούσε από την ΕΕ αρχικά 27 δις ευρώ !!! για να παραδώσει εμβόλια.
Ο μηχανισμός ελέγχου των εξαγωγών των εμβολίων των επτά εταιρειών που έχουν υπογράψει με την Κομισιόν και παράγουν εμβόλια στο ευρωπαϊκό έδαφος, σε συνδυασμό με την επίδειξη ισχύος της ΕΕ και νομικής και γραφειοκρατικής αξιοπιστίας φαίνεται πως απέδωσαν. Σε όλο αυτό ήρθε να προστεθεί και η νέα επιπρόσθετη συμφωνία με την πρώτη εταιρεία που βρήκε εμβόλιο αφού είχε χρηματοδοτηθεί γενναία από την ΕΕ και τη Γερμανία.
Και εκεί που σκοτωνόμασταν για το αν έχουμε αρκετά εμβόλια για τις χώρες μας, διότι η Ελλάδα μας νοιάζει πάνω από όλα, βρεθήκαμε να συζητάμε αν μπορούμε να διαθέσουμε το 3-5% των προμηθειών στην Αφρική με βάση την πρόταση Μακρόν και να βάζουμε το χέρι στην τσέπη των ευρωπαίων φορολογουμένων για επιπλέον 500 εκ ευρώ στην πρωτοβουλία COVAX ώστε να φθάσουν τα εμβόλια στις λιγότερο προνομιούχες χώρες του πλανήτη.
Τα συμπεράσματα είναι συχνά απλά αλλά όχι πάντα ευθύγραμμα:
-Χωρίς την ΕΕ δεν θα είχαμε εμβόλιο αφού μόνο για την έρευνα διατέθηκαν 2,7 δις από τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων
-Οι κοινές παραγγελίες εμβολίων για τους 27 είναι μια ιστορική κατάκτηση που έριξε τις τιμές και έδωσε τη δυνατότητα στα εθνικά συστήματα υγείας να αγοράσουν το εμβόλιο και να το παράσχουν ως δημόσιο αγαθό
- Οι αστοχίες στους χειρισμούς της Κομισιόν δίδαξαν στις Βρυξέλλες, πως ακόμη και στις κρίσεις χρειάζεται ενημέρωση και κυρίως ανοιχτές πόρτες
-Πλέον όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν διαθέσιμα εμβόλια το δεύτερο τρίμηνο του 2021
-Είναι η ώρα να φροντίσουμε να εμβολιαστούν και οι γείτονες στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία, την Αφρική. Η ευθύνη της ΕΕ είναι παγκόσμια
-Τα πρωτοσέλιδα για παραίτηση της Κομισιόν εφημερίδων που εμφανώς ενεπλάκησαν στον πόλεμο συμφερόντων των φαρμακοβιομηχανιών με την ΕΕ, αυτή την περίοδο είναι χρήσιμα για προσάναμμα στα τζάκια της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης μια και το κρύο επιμένει…
* Η Μαρία Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας