Αντιμέτωπο με σοβαρές ψυχικές παθήσεις κινδυνεύει να βρεθεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ουκρανίας, καθώς η χώρα παλεύει με τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Μισέλ Καζατσκίν.
Το μέλος της Επιτροπής Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας για την πολιτική για τα ναρκωτικά, εξήγησε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα την έλλειψη ιατρικών προμηθειών και προσωπικού, αλλά αποτελεί σημαντική απειλή για την ψυχική υγεία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του ΠΟΥ για τις διαταραχές που μπορεί να εκδηλώσουν οι κάτοικοι της εμπόλεμης χώρας.
Περιγράφοντας μια πρόσφατη επίσκεψή του στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, ο Καζατσκίν δήλωσε ότι είδε δεκάδες στρατιωτικούς να νοσηλεύονται με «οξύ και τραγικό άγχος, κατάθλιψη και ψυχιατρικές καταστάσεις».
Συμπλήρωσε πως «ο πόλεμος και οι συνέπειές του έχουν οδηγήσει σε αυξημένη χρήση νόμιμων και παράνομων ψυχοδραστικών ουσιών».
Εκτός συνόρων η κρίση υγείας
Επιπλέον ο Κατατσκίν εκτίμησε ότι η κρίση υγείας στην Ουκρανία αναμένεται να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, εν μέρει ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης στη Ρωσία, η οικονομία της οποίας συνδέεται στενά με την οικονομία πολλών άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
«Η οικονομική ύφεση έρχεται σε ένα πλαίσιο εύθραυστων συστημάτων υγείας και πολύ περιορισμένων προϋπολογισμών για την υγεία», πρόσθεσε.